Dolmabahçe Sarayı
10:40

Dolmabahçe Sarayı


İstanbul’un Beşiktaş ilçesi sınırları içerisinde Kabataş’tan Beşiktaş’a doğru giderken sağda bulunan 600 metre uzunluğunda dış cepheye sahip olan Dolmabahçe Sarayı, sahip olduğu simetrik büyüleyen mimarisi ve tarihiyle İstanbul’da görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Bulunduğu yer önceden İstanbul Boğazı’nın büyük koylarından biri olan Dolmabahçe Sarayı, koyun bataklık haline gelmesinden sonra toprakla doldurularak bugünkü sarayın üzerine konduğu yer ortaya çıkmıştır. Ermeni asıllı mimar Nigoğos Baryan tarafından inşa edilen Dolmabahçe Sarayı 1986 yılında açılmıştır. 

Osmanlı Devleti’nin son yıllarında ekonomik durumunun kötü olduğu zamanlarda yüksek harcamaların yapıldığı Dolmabahçe Sarayı, o zamanlar devletin en büyük gider kapılarından biriydi. Cumhuriyet Dönemi’nde önemli devlet başkanlarının ülkeyi ziyaretlerinde ağırlandıkları yer olarak kullanılan Dolmabahçe Sarayı, Atatürk’ün İstanbul’a geldiğinde ikamet ettiği yerlerden de biridir.

Sarayın 71. Numaralı odasında hayatını gözlerine yuman Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatıyla da gündeme gelmiştir. 
Müze kart uygulamasından yararlanılmayan Dolmabahçe Sarayı Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlıdır.

Mimari açıdan Topkapı Sarayı gibi dağınık bir yerleşke olmayan Dolmabahçe Sarayı'nda Selamlık için tam bilet ücreti 30, öğrenci 15 lira iken; Selamlık, Harem, Camlı Köşk, Saat Müzesi’ni gezme ücreti 40 liradır. Belirli günlerde Türkiye vatandaşlarına ücretsiz giriş izni tanınmaktadır. Saat sabah 09:00 ve 16:00 arasında açık olan Dolmabahçe Sarayı Müzesi, günde 3000 kişiye ev sahipliği yapmaktadır. 

Görüntü alan teknolojik aletlerin kullanılmasına izin verilmeyen yer muhteşem yapısıyla ziyaretçilerini etkilemektedir. Dolmabahçe Sarayı’na ulaşmak için Kabataş’ta tramvay veya vapurda indikten sonra Beşiktaş yönüne doğru 300 metre yürümeniz gerekmektedir. Beşiktaş yönünden de Kabataş yönüne doğru 500 metre yürümeniz gerekmektedir.

Dolmabahçe Sarayı yanında otobüs durağı olmaması sebebiyle Taksim’den gitmek isteyenler İstanbul Teknik Üniversite Durağı’nda inerek sahile doğru yürümeleri gerekmektedir. Ayrıca Sultanahmet'ten kalkan ve Miniatürk'ten de geçen TB1 numaralı İETT otobüsleriyle de ulaşmak mümkün.

Özel araçlarıyla gitmek isteyenlerin ücretli olarak park edebileceği yer Saray’ın önünde bulunmaktadır. Son günlerde İnönü Stadı’nda yapılan maçlar nedeniyle oluşan titreşimlerin, eskiden bataklık olan yerin üzerine kurulu olan Dolmabahçe Sarayı’nı denize doğru kaydırdığı haberleri çıkan saray depremlerden de hiçbir zarar görmemiştir. Şehrin Avrupa kıyısındaki en heybetli saraylarından olan Dolmabahçe Sarayı İnönü Stadı'nın yenilenmesiyle birlikte tarihi dokusunun zedelenmesiyle de karşı karşıya.

Yerli turistlerden çok yabancı turistlerin akın akın gittiği, İstanbul'a gidince görülmesi gereken yer olan, giriş ücretlerinin oldukça pahalı olduğu Dolmabahçe Sarayı Müzesi’ni her şeye rağmen görmelisiniz.

1 yorum :

  1. Her Türk gencinin Atamızın son nefesini verdiği yeri görmesi gerekir.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler