Şile
00:05

Şile

Şile İstanbul’un Anadolu yakasında Karadeniz ve Kocaeli’ne komşu bir ilçesidir. Son zamanlarda hızlı ilerleyişi ile, özelliklede İstanbullu yerli turistlerin uğrak yeri olmuştur. 
İstanbul’a şehir merkezine 60 km uzaklıktadır. İstanbul’dan Şile’ye ulaşmak son derece kolaydır. Üsküdar Harem’den kalkan 139 numaralı halk otobüsleri sizi Şile’ye ulaştırır. Tepeüstü’nden hareket eden 139T numaralı otobüslerle de Şile’ye ulaşmak mümkündür. Ağva tarafından da Şile'ye yarım saatte ulaşabilirsiniz.
Şile, en çok şile bezi ile ünlüdür. Şile bezi yapım aşamasında sahile serilir. Sahil rüzgarı ile birlikte kurumaya bırakılır. Bir rivayete göre Şile’den esen rüzgarın bu bezleri o şekle soktuğu söylenir. Özelliklede Şile bezi üzerine yapılan el emeği dokumalar çok değerlidir. Bu yüzden biraz pahalı olsa da, yaz günleri bedeninizi asla terletmez. Bunun yanında Şile sahili dünyada en uzun ikinci sahile sahip olması ile ünlüdür. 
Aynı zamanda Şile Feneri’de bu ünvana sahiptir. Şile’nin sahilinde yürüyüş yaparak stres atabilir ya da güneşlenebilirsiniz. Özellikle sıcak yaz aylarında serinlemek için günübirlik tercih edilecek, insanların plajların akın ettiği yer olan Şile'de denize girilecek en çok tercih edilen yerlerden biride Ağlayan Kaya’dır. Denizi çok hırçın olduğundan muhakkak dikkatli bir şekilde davranılmalıdır. Denizin bazı yerlerinde ani derinliklere rastlanır. 
Şile’deki diğer plajlara örnek olarak Kumbaba Plajı, Uzunkum Plajı diğer adıyla Aqua Beach Club ve Ayazma Plajı verilebilir. Acıktığımızda Şilede ne yiyebiliriz diye düşünmeye hiç gerek duyulmaz. Denizi olan yerde her türlü balığı yiyerek karnınızı doyurabilirsiniz. Şile’nin görülmesi gereken yerlerinden olan Şile Feneri’ne akşam gidildiğinde sizi adeta büyüler. 
Parlak ışıklar saçan fenerin altında, denizin sesiyle birlikte bir bütün olur, saatler nasıl geçer hissetmezsiniz. Bütün gece denizi seyreder ve fenerin etkisi ile derin hayallere dalarsınız. Şile feneri aynı zamanda Türkiye’nin en büyük feneridir. Şile halkı geçimini pansiyon ve hotel işletmeciliğinden sağlar. Ayrıca balıkçılık da Şile’de bol miktarda yapılan bir iş koludur. Turizm işletmeciliğinin önem kazanmasındaki faktör İstanbul’a yakın olmasıdır. Şile’de bulunan Kavala Parkı da oldukça meşhurdur. 
Deniz fenerinden yayılan ışıklar eşliğinde kavala parkında yorgunluk atmak tatilcileri oldukça cezp eder. Kısacası Şile’nin her türden tatil anlayışına sahip insanlar için, ayrı bir köşesi vardır. Bu köşelerden birinde sizde huzurla dinlenmek isterseniz Şile’yi tercih edebilirsiniz.

0 yorum :

Yorum Gönder

Gezilecek Yerler