Garipçe Köyü
11:00

Garipçe Köyü


İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı 9 köyden biri olan Garipçe Köyü öncelerden pek duyulmasa da son zamanlarda haberleri çıkan yakınlarına yapılacak 3. köprü nedeniyle ünlü olmayı başardı. Ne kadar sonradan ünlü olsa da eskisi gibi yine gariptir, yalnızdır, yalnızlığın simgesidir hala. Karadeniz’den gelip İstanbul Boğazı’na giren gemiler kornalarıyla selam verip – alıp Garipçe Köyü’ne Marmara Denizi’ne giderler hemen. Oysa bir Kilyos’taki gibi değildir. Kilyos’un sahil kenarı açıklarında boğazdan geçme sırası bekleyen gemiler bulunmaz, gemilere birkaç gün demir  attırarak ev sahipliği edemez.  

Garipçe Köyü’nde misafir olarak kalabileceğiniz bir pansiyon dahi yoktur. Günümüzde ünlü olsa da kahvaltı yapmak veya balık yemek için güzel yerlerden biri olsa da akşam olduğunda yine garip kalacaktır. Belki bundan dolayı değişilmezdir. Değişmemiştir, popüler kültürün erozyonuna uğramamıştır. Bugünlere değişmeden gelmesi 3. köprü inşa edildiğinde de bozulmayacağının teminatıdır.

Garipçe Köyü'ne toplu taşımayla sadece Hacıosman metro durağından hareket eden Sarıyer üzerinden geçen 150 numaralı İETT otobüsleriyle gidebilirsiniz. Başka herhangi bir seçeneğiniz yoktur. Köye minibüs gitmiyor. Otobüsle seyahat ederken Sarıyer'in zorlu yokuşlarına maden mahallesi sırtlarına çıktıktan sonra sizi eşsiz bir boğaz manzarası karşılayacak. Ardından Koç Üniversitesi'nin yerleşkesi size ıssız yol boyunca eşlik edecek. Eşlik etmesi bir yere kadar devam edikten sonra o zaman neden Garipçe adına sahip olduğunu anlayacaksınız bu eşsiz hırçın dalgaların burduğu köyün. Koç Üniversitesi’nin kapısını geçtikten 500 m sonra karşılaşacağınız manzaraya bakmak için özel araç kullananlar, yol kenarında park edip izleyebilirler. İstanbul boğazının büyük bir kısmını o noktadan aynı anda görebileceksiniz.

Rumeli Feneri’ne giden yoldan tabelalara bakarak sağa doğru köye döneceksiniz ve köye girdiğiniz vakit sizi köyde plaj kıyafetleriyle gezinmenin yasak olduğu tabelayı görünce değişmemenin, muhafazakarlığın farkında olacaksınız. Garipçe Köyü’nde toplam 1 bakkal, 1 kahve ve 3 tane restoran bulunuyor. Önceden var olan ilkokul öğrenci azlığından dolayı kapatılmıştır. Köy halkı büyük kısmı balıkçılık ve hayvancılıkla geçinmektedir. Son yıllarda turizm de gelir kapısı olmuştur. Köy ahalisi genelde 1900’lü yılların başlarında Trabzon ve çevresinden gelen insanlardır. 

Şehrin gürültüsünden kaçıp, doğayla baş başa kalmak istiyorsanız Garipçe Köyü’ne uğramanızı dilerim. Garipçe Köyü’ne gelen birkaç motorsiklet kullanan kişiler motorların ses çıkardığı gerekçesiyle kovalandığını kendi gözümle gördüm. Her zaman bu şirin köyün sessiz kalacağına eminim.

Garipçe Köyü 3. köprü dedikodularıyla az da olsa ünlü olunca yoğun ziyaretçi akınında bugünlerde. Bu turistik merkezin en önemli yapıtlarından biri olan Garipçe Kalesi, bakımsızlıktan girilemeyecek halde. 

Sizlere tavsiyem toplu taşımayla yada özel araçla gelseniz de köy girişin bulunan mezarlıkta inip köye yaya olarak inmenizdir. Eşsiz manzara karşısında ölüm sessizliğinde, mezarlık yakınında, ayaklarınızın dibinde boğazın hırçın dalgalarının rüzgarı, karşınızda İstanbul'un değerli ormanlarının yeşilliğiyle hoş bir yürüyüş yapacağınıza eminim. Kesinlikle gidilip görülmesi gereken bir yer.
Garipçe Köyü'nün havadan harika çekilmiş videosunu mutlaka izlemelisiniz. 

32 yorum :

  1. Garipçe köyünde kahvaltı yapmanızı tavsiye ederim kesinlikle

    YanıtlaSil
  2. gitmeyi planladığım bir yer teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Bu da rumelifeneri gibi oldukça gidilesi bir yer. Nacizane tavsiyem özellikle bayansanız mümkünse denize girmek için değil gezip görmek, fotograf çekmek için gidin. Kardeşlerimiz bir miktar muhafazakarlar...

    YanıtlaSil
  4. bravo kardeş çok güzel anlatmışsın

    YanıtlaSil
  5. Koyde alkol yok ... Balık rakısız gitmez diyenlere uyarı...

    YanıtlaSil
  6. gittim gezdim çok hoş bir manzarası var bayıldım uçsuz bucaksız hırçın dalgalı bir deniz... çok sessiz sakin. Özellikle garipçe kalesinden manzarayı seyretmeden sakın dönmeyin...

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten hoş bir manzarası olan köyün bir o kadar da hoş insanları vardır. Yardımsever olup sohbetleri eğlencelidir, böyle bir fırsatı kaçırmamanız için gitmenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  8. İstanbul içindeki herhangi bir Doğu Karadeniz Köyü. Yıllar geçmesine rağmen bozulmaması sevindirici. 3. köprü burayı bozmasa bari.

    YanıtlaSil

  9. açıkçası bugüne kadar haciosman duragı ile ilgili bu konuyu bilemiyordum yani benim bunu ogrenmem inanılmaz derecede çok faydalı oldu çok teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  10. çok güzel bir köye benziyor.ilk fırsatta gidip gezeceğim

    YanıtlaSil
  11. Simdi ordan donuyoruz. SAKIN BIZIM DUSTUGUMUZ HATAYA DUSMEYIN. 25 liraya verdikleri kahvaltinin cayi arta kalan caylarin ustune dolduruluyor. Kucucuk tavalara minicik sucuk koyup kandiriyorlar. Peynirleri deseniz eminim evinizde daha iyisi vardir. Gorulecek bir yeri de yok. Donun Anadolu Kavagina gidin.

    YanıtlaSil
  12. ARKADAŞLAR GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUM EN SON OKUDUĞUM YORUM FİKRİMİ DEĞİŞTİRDİ.DEĞER Mİ DEĞMEZ Mİ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle değer. Yaşanan olay münferit bir olaydır tahminime göre. Ayrıca Köy'le alakası yoktur sadece restoranla yaşadığı bir sorunu paylaşmış arkadaşımız. Köyü gezip Garipçe Kalesi'ne çıkabilirsiniz. Manzara harikadır. İstanbul'da İstanbul2dan farklı bir yerde olduğunuzu size hissettirecek sayılı yerlerden biridir.

      Sil
  13. aralik ayinda gtmek ne kdr uygun? yarın gtmeyi düsunuyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aralık ayında gidildiğinde sizi soğuk bir hava karşılayacaktır Karadeniz kıyısında olması sebebiyle. İstanbul'daki kar yağışından en çok nasibini alan yerlerden biri olur her seferinde Garipçe Köyü. Yarın için sizi kar kaplı ormanlar ve hırçın boğaz dalgaları karşılayabilir. Bence Güneşli bir havada gitmeyi tercih edin.

      Sil
  14. yarin gtmeyi dusunuyoruz bu havada uygun olrmu acb

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarın yağışlı olmayacakmış hava. Kasvetli havada çekilmiş fotoğrafları bulunuyor yukarda. Tahminen öyle bir şekilde olur. Ama kalabalık olmaması sizin için avantajlı. Soğuk havaya hazırlıklı olarak giderseniz uygun olur.

      Sil
  15. Hafta sonları ve tatil günleri artık baya kalabalık oluyor köy. Fakat diğer günler özüne dönüyor. KAfa dinlemek için ideal yer. Hırçın dalgaları izlemek büyük keyif veriyor insana.

    YanıtlaSil
  16. gitçem- görçem beğenirsem yazcam =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmezseniz de yazın :) Yorumlarınızı bekliyoruz.

      Sil
  17. Ne güzel yerdir garipçi. 3. köprü için ne hale geliyor kim bilir. Ne zamandır gitmedim. Gerçekten çok yazık

    YanıtlaSil
  18. 3. köprünün inşaat sesleriyle inliyor bu aralar güzel yer.

    YanıtlaSil
  19. Artık yollrında ağaçlar kesilmiş bekliyor garip yerimin. 3. köprü mahduru garip yerim.

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel bir köy, özellikle hafta sonu kahvaltıları için ideal. Umarım bu şekilde korunur.

    YanıtlaSil
  21. beni böyle sev'in çekildiği yer diyorlar gerçekten karadeniz şehri sandım :D

    YanıtlaSil
  22. 3. köprü tamamen yapıldıktan sonra buranın halini merak ediyorum. Köprü yolları yakınından ağaçları yıkıp geçiyor. Buraya da el atarlar büyük ihtimalle.Güzel site yapılır burada.

    YanıtlaSil
  23. Son zamanların gözde yeri. Biz seni garipken kimsesizken sevmiştik oysaki..

    YanıtlaSil
  24. Kıvanç Tatlıtuğ Garipçe'de butik otel açmayı planlıyormuş. Konaklayacak hiçbir yer yok şuan. Güzel yatırım.

    YanıtlaSil
  25. Esnafı biraz kazıkçı gibi. Tamam organik ürün satıyorlar da fiyatlar ne öyle yahu.

    YanıtlaSil
  26. Belki öyle ahım şahım bir manzarası yok yolun sonunda ulaştığınız minik bir sahil, balık ya da kahvaltı için gidilen restoranlar size konfor ve leziz menüler ile gelmiyor ama zaten istanbul'un içinde ağaçların arasından bir yandan yer yer denizi görerek gidilen bu balıkçı köyünün öyle bir iddia ile istanbulluları çağırdığı da yok. varsın kimse memnun olmasın da biraz bakımsız duran evleriyle, salaş sahil restoranlarıyla garipçe öyle kalsın, akın akın kalabalık gelmesin, gelişmesin çünkü gelişmek yüksek binalar dikmek betonlaşmak, gelişmek avmler ile donatmak, gelişmek varolan yoğunluktan stresden uzaklaşıp kendi kendinize kalabileceğiniz, birkaç saat nefes alıp dinlenebileceğiniz yerlerin hepsini yok etmek demek. öyleyse gelişmesin. gerçi okunup üflenerek açılışı yapılan üçüncü köprüden sonra bu ne kadar mümkün olur bilinmez...

    YanıtlaSil
  27. 3. Köprü ucubesi etkileri burada da görülüyor.

    YanıtlaSil
  28. köye girince insanlar buraya neden gelir diye soruyorsunuz. köyün içinde 2 yol var biri sağdan otoparka çıkıyor birisi soldan yokuş yukarı kalenin üstüne ücretsiz park edebilirsiniz. Kalenin üstü muazzam rüzgarlı tertemiz bir hava muhteşem bir manzara evlenme teklif etmek için güzel bir mekan. Köyün içindeki 100 mt. uzunluğundaki plaj 3 adet lokanta tarafından resmen işgal edilmiş.Bu lokantaların köylüye bir faydası bulunmamakta dışardan mayfa kılıklı tipler işletmekte. Burasının halk plajı yapılması lazım. Köyün üstündeki mezarlıktan aşağı dik yamaçdan inerseniz başka bir plaj da mevcut. Küçük bir pansiyon mevcut.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler