Büyük Liman
22:44

Büyük Liman



İstanbul’da ikamet edip yaz aylarında denize girerek serinlemek isteyenlerin pek seçeneği yoktur, denize girilebilecek yer açısından. Mevcut seçeneklerden çoğu da İstanbul’un taşıdığı yükün altından sızan pisliklerin denize karışmasının sonucu hijyenik olmayan boğazın serin suları... Büyük liman ise hem hijyenik olması hem pek keşfedilmemiş hem de ekonomik olarak uygun bir yer olduğundan konfor-ekonomiklik - kalabalık kriterleri bakımından İstanbul'da denize girilebilecek yerler sıralamasında ilk 3'e çok rahat gireceğine eminim.

Büyük liman Sarıyer ilçesinde bulunan bağlı Garipçe Köyü yakınlarında bir koydur. Eskiden tersane olarak hizmet vermekteydi bu güzel koy. Şimdilerde ise özel mülkiyete bağlıdır. Hatta orada denize girmek yasal değildir. Şöyle ki; Büyük liman’a kara yoluyla ulaşım imkanı olmadığından sadece deniz yoluyla seferler yapılmaktadır. Büyük liman’ın etrafı askeri bölgedir. Bundan dolayı imar imkanı olmadığından doğal kalsa da bunun asıl nedeni 
limanın sahibinin bir çivi bile çakmamasıdır. Sahibi limanın arsanın vergisini ödediği halde arsaya insan getiren motorlar parasını yemektedir. Bu olaylara Türkiye’ye çok karşılanıyor ne yazık ki.

Büyük limana gitmek için 2 yol bulunmaktadır. Bu yollardan 1. si ve en çok tercih edileni Sarıyer'den kalkan Büyük Liman motorlarıyla 30 dakikalık yolculuk sonrası ulaşmak, 2. yol ise Hacıosman metro durağından kalkan 150 numaralı İETT otobüsleriyle 40 dakikalık yolculuk sonrasında varılan Garipçe Köyü'nden 20 dakikalık zorlu bir doğa yürüyüşü sonrasında ulaşmak (2. Yol tavsiye edilmez.) 2. yolun tavsiye edilmemesinin nedeni ulaşımın çok zorlu olmasıdır fakat giderken göreceğiniz manzara bu zorluğu yenecektir. Treeking yapmayı sevenler 2. yolu tercih edebilir. Sarıyer'den kalkan Büyük Liman motorlarının gidiş -dönüş maliyeti ise 10 Tl'dir. Yolcu motorları Haziran ayının ilk günlerinde seferlere başlayıp Eylül ayına kadar yolcu taşımaktadır. Motorlar Sarıyer'de bulunan Carrefour marketinin karşısında bulunan meydandan kalkmaktadır.

Büyük Liman’a herhangi bir yolla gittiniz peki ne yapacaksınız? Büyük Liman'da çivi bile çakılamadığından limanda herhangi bir işletme yoktur. Bu nedenle  hazırlıklı gitmelisiniz. Duş kabinleri veya tuvalet ihtiyacınızı giderebileceğiniz bir yer bulunmadığını da unutmayın. Yaklaşık 1,5 kilometrelik kumsalda istediğiniz yerde denize girebilir yada pikniğinizi yapabilirsiniz. Benim tavsiyem hafta sonu gitmeyin, hafta içi aile ortamıyla da gittiğiniz vakit iskeleden indiğinizde sol taraftaki kumluğa gidin. Diğer taraflar genelde apaçiler tarafından kuşatılıyo. Büyük Liman yüzmek için oldukça güvenli ve temizdir. Dileriz 3. köprü yapıldıktan sonra da temiz kalır. 3. köprü Büyük Limaın’ın hemen yanındaki tepeye yapılacak, şuan ki Ortaköy meydanından görülen köprü manzarasının bir benzeri Büyük Liman’dan görülecek.

6 yorum :

  1. 2012 yılı itibariyle büyükliman tekne seferleri ücretleri 10 lira olmuştur.

    YanıtlaSil
  2. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ MÜTHİŞ BİYER MÜTHİŞ EPİNİZİ BEKLERİZZ ..

    YanıtlaSil
  3. Geçen sene çok beğenmiştim, bu senede gitmek istiyorum. 3. köprü oradan geçmiyor değil mi?

    YanıtlaSil
  4. 3.kopru insaati ve hicbir tesis imkan vs olmadigini gormezden gelirsek fena degil

    YanıtlaSil
  5. 3. Kopru insaatini hicbir tesis ve imkanin olmadigini gormezden gelirsek fena degil

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler