Sultan Ahmet Camii
21:40

Sultan Ahmet Camii

İstanbul’da 7 yıllık çalışma sonrasında 1616 yılında yapımı tamamlanan Sultan Ahmet Camii, Ayasofya Camii’nin müzeye dönüştürülmesiyle İstanbul’daki merkez camii özelliğine kavuşmuştur.

Tarihi yarımada üzerinde Cihangir taraflarından görünen İstanbul Silüeti’nde önemli yer edinmiş, mavi renkli ağırlıklı çinilerle bezenmiş olduğundan yurtdışında Mavi Camii ( Blue Mosque ) olarak tanınan Sultanahmet Camii, İstanbul’daki en önemli tarihi yapılardan biridir. 6 minareli Sultan Ahmet Camii özellikle yabancı turistlerin İstanbul’a geldiklerinde ilk uğradıkları yerler arasındadır.

Külliyesinin sahip olduğu alan nedeniyle İstanbul’daki yapılar arasında en büyüğü olan Sultanahmet Camii, özel dini günlerde insanların ibadetlerini yapmak hınca hınç doldurduğu yerdir. Ramazan aylarında külliyesi ve yakındalarında birçok Ramazan eğlencesi yapılmaktadır. Sultanahmet Camii’ne gitmek için Bağcılar ve Kabataş arasında mekik dokuyan tramvaya binerek Sultanahmet durağında inip Güney tarafta bulunan Sultan Ahmet Camii’ye ulaşabilirsiniz.
Yakınlarında bulunan Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı gibi yapıların mesken tuttuğu yer olan Sultanahmet bölgesinin en önemli gidilmesi gereken yerlerinden olan Sultanahmet Camii, Osmanlı padişahı I. Ahmet tarafından Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır.

Yıllar geçse de İstanbul’da bu heybete ulaşabilecek camii yapılamamıştır. Yılların eskitmesi ve fotoğraf flaşları nedeniyle ismini aldığı mavi çinilerin sarı rengini alması sebebiyle genellikle ziyatreçiler Sultanahmet Camii’ne neden mavi camii denildiğini bilmez. Yanlış restorasyon da bu renk değişimine neden olmuştur. Sultan Ahmet Camii’nde hiçbir örümcek ağı gözlenmemektedir. Bunun nedeni avizelerde kullanılan deve kuşu yumurtasıdır. Camii içerisinde hat sanatının örnekleri Kuran’da geçen ayetlerle sergilenmiştir ve insanları büyülemektedir.

Türkiye’deki ilk 6 minareli camii olma özelliği taşıyan Sultanahmet Camii’nde bulunan 3 şerefeye sahip minarelerde 3 adet ayrı ayrı giriş kapısı bulunmaktadır. Bu kapılardan girildiğinde diğer yollarla karşılaşmadan şerefelere ulaşılmaktadır. Mimarisi ve süslemesiyle İstanbul’da önemli bir tarihi yapı olan Sultan Ahmet Camii gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

1 yorum :

  1. İStanbul'un simgelerinden biri. İstanbul'a ilk kez gelecek bir misafiriniz varsa ilk buradan gezdirmeye başlayın.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler