Büyükada
11:07

Büyükada


Prens Adaları’nın yüzölçümü ve nüfus bakımından en büyüğü olan Büyükada, şehrin gürültüsünden kaçıp, temiz hava almak isteyen İstanbul sakinlerinin akın ettiği bir yerdir.
Gerek piknik alanlarıyla gerekse plajlarıyla her mevsim İstanbulluların günübirlik kaçamak yaptığı bir yer olan Büyükada’da konaklama imkanı bulabileceğiniz her bütçeye uygun otel ve pansiyonlar da bulunmaktadır. Bir çok ulaşım şirketiyle ulaşılabilen adaya Kabataş’tan vapurla 1.5 saat, deniz otobüsüyle 50 dakika, Bostancı’dan kalkan motorlarla 25, Kartal’dan kalkan motorlarla ise 30 dakikada ulaşabilirsiniz. 
Eğer Büyükada’ya vapurla gidecekseniz ve gideceğiniz gün hafta sonundaysa vapurda yer bulmak oldukça zordur. Adadan dönüşte 1 saat kadar vapur kuyruğu beklemeniz gerekse de İDO’nun deniz otobüslerini kullanmanızı öneririm. Yaz ve kış döneminde farklı seferler tarifelerinin uygulandığı Büyükada’ya Heybeliada'yı geçip vardığınızda sizi keskin bir at ve dışkısının kokusu beklemektedir. Öyle kokudur ki geri döndüğünüzde faytona binmemiş olsanız bile üzerinize sindiğini hissedeceksiniz. 
Büyükada’da kaldırılması gündemde olan faytonlara binip ada turu atabilirsiniz fakat kazıklanmamanız için önceden yapılan uyarıları dikkate alınız. Sokakları oldukça kalabalık olan Büyükada’da yürürken faytonlara da dikkat etmenizi öneririm. Zira fayton çarpıp yaralanmanız imkan dahilindedir. Büyükada’da fiyatlar oldukça yüksek olduğundan giderken yiyecek ve içecek götürmeniz önerilir. Bisiklet kiralayıp gezmeye uygun olan Büyük ada’da bisiklet kullanırken de faytonlara dikkat etmelisiniz. 
Ayrıca Büyükada'da tekne kiralayıp ada etrafında tur atabilirsiniz. Yazın denize girmek için gelenlerin çoğunlukta olduğu yer olan adada 6 farklı plaj bulunmaktadır. Nakibey Plajı, Yörük Ali Plajı ve Prenses Koyu bu plajlardandır. Aya Yorgi Kilisesi ve Aya Yorgi Manastırı adanın en yüksek tepesinde bulunmakta ve Büyükada’nın en önemli tarihi yapılarından biridir. Büyükada’da bulunan 4 camiden 1’i olan 2. Abdülhamit’in yaptırdığı Hamidiye Camii, Beşiktaş’ın Yıldız semtinde bulunan Hamidiye Camii ile mimari bakımından birebir aynısıdır. 23 tane otel, pansiyon gibi konaklayabileceğiniz işletme bulunan Büyükada’da özellikle sonbahar ve kış aylarında gezmek daha keyiflidir. 

Adalar ilçesinin merkezinin olduğu yer olan Büyük ada’da balık yiyebileceğiniz birçok mekan bulunmaktadır. Sedef Adası'na da teknelerin kalktığı, 3 semavi dine ait mabetlerin bulunduğu Büyükada son zamanlarda değişime uğrasa da mimarisiyle, konaklarıyla, sokaklarıyla, tarihi ve harika mimariye sahip evleriyle insanları etkilemektedir. Güneş'in deniz üzerinden batışını görebileceğiniz, bol bol fotoğraf çekebileceğiniz malzemenin bulunduğu, çoğu ziyaretçinin keşke burada ikamet etseydim dediği yer olan Büyük ada şehrin telaşından kaçıp kafanızı dinleyebileceğiniz yerlerin başında gelmektedir.

2 yorum :

  1. Büyükada iyi güzel hoş fakat çok kalabalık ve faytonlar dehşet saçıyor. Her an fayton çarpma tehlikesiyle gezebiliyorsunuz. Faytonlardan yayılan kokular da malum.

    YanıtlaSil
  2. Büyükada çok pahalı. Esnafı kendini bulunmaz hint kumaşı sanıyor. Faytoncular desen tam bir kazıkçı. Burada dikkatli harcamalar yapmak lazım. Geri dönüş yol paranızı bile kurtlara kaptırabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler