Yerebatan Sarnıcı
02:13

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı İstanbul’da tarihte iz bırakan önemli yerlerden biridir. Yaklaşık 1000 metrekare (2,4 dönüm) kapsayan, 138 metre uzunluğunda ve 64,6 metre genişliğinde büyüklüğe sahip muhteşem ihtişamı sayesinde ziyaretçi akınına uğramaktadır. 
James Bond Filmlerinden bir bölümde bu yapıtta çekilmiştir. Günümüze kadar gelen bir rivayete göre tam 8.000 tane köle tarafından inşası yapılmış olup, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Halen Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınıp, yerli ve yabancı turistlerin gezmelerine izin verilmektedir. 
532 sonra Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından inşa edilen Yerebatan Sarnıcı, Büyük Saray ve yakındaki binalar için su depolamaktadır. 

Yerebatan Sarnıcı'na ulaşmak için öncelikle Sultanahmet meydanına gitmeniz gerekiyor. Kabataş ve Bağcılar arasında hareket eden tramvayla birlikte Sultan Ahmet meydanına varır varmaz, tramvay hattı yanındaki küçük bir binayı göreceksiniz. Yerebatan Sarnıcı için merdivenlerden oraya ulaşabilirsiniz. Daha fazla ayrıntılı anlatmak istersek Ayasofya binasının batısında bulunan küçük binadan giriş yapabilirsiniz. 
Yeraltı suyolu Büyük Saray ve diğer binaların su ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmıştır. 

Yerebatan Sarnıcı’nın arkasına doğru yürüdüğünüzde, sütunları birini destekleyen bölümünde Medusa'yı baş aşağı konumda ters olarak göreceksiniz. Medusa’nın neden tepetaklak olduğu bir çok tartışmaya soru oldu. Çoğu kişiye göre Medusa'nın taşa çevrilmesinin nedeni çevirme hikayelerine inanmalarıdır. Medusa'nın yüzünü ters çevirirlerse eğer kendilerinin taşa çevrilmeyeceği inancını taşımaktaydılar. İstanbul’da şehrin göbeğinde olsa dahi daha çok yabancı turistlere rastlayabileceğiniz bir yer olan Yerebatan Sarnıcı’nın çevresinde şuanda bir sürü otel bulunmaktadır. 
 
Tüm günlerde 09:00 ile 18:30 saatleri arasında girişlere izin verilen Yerebatan Sarnıcı’na gittiğinizde çevredeki güzel köftecilerden de karnınızı doyurabilirsiniz. Turist mekanı olduğu için fiyatlar biraz yüksek gelebilir. Yabancı ziyaretçilerin Yerebatan Sarnıcı’nı gezmeleri için 10 lira, yani yaklaşık 6 dolar ödemeleri gerekirken, yerli turistler için Yerebatan Sarnıcı’na giriş ücreti 5 liradır. Müze kart ücretsiz girişlerde geçmemektedir. Tarihi ve mimarisiyle yüzyıllardan günümüze gelen Yerebatan Sarnıcı İstanbul’da gezilmesi gereken tarihi yapılardan biridir.

6 yorum :

  1. hoş bir yazı, bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. gerçekten çok güzel bir anlatımı var
    gitmeyi bende düşünüyorum teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. gerçekten güzel bir yer gitmeyen herkese tavsiye ederim.çok otantik aynı zamanda etkileyici..
    oyun oyna01

    YanıtlaSil
  4. Çocukken burda çok bozuk para toplamıştım yerden. Hey gidi günler.

    YanıtlaSil
  5. Okul gezilerinin vazgeçilmez mekanı. Veletler yokken gidilmeli.

    YanıtlaSil
  6. İçerisi çok soğuktur. Yazın gitmesi güzel fakat kışın giderken hazırlıklı olun.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler