Ayasofya
20:10

Ayasofya


6. Yüzyılda o zaman ki Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından şehrin merkezi olan tarihi yarımadada 5 yılda inşa edilen Ayasofya patrik katedrali olarak kullanılırken, 1453 tarihinde Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul fetih edilince camiye çevrilmiştir.

1935 yılında çıkan karar ile şuan da müze olarak hizmet vermektedir. Dünya’da mimarlık tarihinin en önemli yapıtları arasında olması sebebiyle işlevselliği ve büyüklüğü nedeniyle de Ayasofya Müzesi bugünkü önemine sahiptir. Dünya’nın en eski katedrali olma özelliğine sahip olan Ayasofya, yapıldıktan yaklaşık 1000 yıl sonrasında kadar da en büyük olma özelliğine sahipti. 15 yüzyıl boyunca ibadet yeri olarak kullanılan yapı olması sebebiyle bu alanda da Dünya rekoruna sahiptir. 
Aya sofya yapısı aynı yere 3 sefer inşa edilen kiliselerin sonuncusudur. Bu yüzden Üçüncü Ayasofya olarak da adlandırılır. Önceki inşa edilen kiliseler isyanlar sonucunda yıkılmıştır. 1453 yılında Ayasofya yapısı camiye çevrilmiş ve büyük hoşgörü nedeniyle kilisede bulunan insan resimleri ve mozaikleri tahrip edilmemiştir. Bazıları ince bir sıvayla kapatılmıştır. 
1935 yılında İstanbul'daki Ayasofya Camii müzeye dönüştürüldüğünde bu sıvalar kaldırılmış ve mozaikler gün ışığına bozulmadan yıllar sonra kavuşmuştur. Ayasofya Kilisesi camiye çevrildikten sonra Mimar Sinan tarafından minareleri yapılmıştır. Ayrıca Ayasofya Kilisesi olduğu dönemde en büyük kubbe özelliğine sahip olan Ayasofya’nın kubbesi zaman zaman çöküp onarılmıştır. Mimar Sinan’ın inşa ettiği duvar ile daha yıkılmamıştır. 
 Yılda ortalama 3 milyon kişinin ziyaret ettiği Ayasofya Müzesi’nin her geçen yıl ziyaretçisi artmaktadır. İçerisinde bulunan terleyen sütundaki dilek yerinde ziyaretçilerin dilek dileği yer olan Aya sofya, eğer İstanbul’a ilk kez geliyorsanız mutlaka görmeniz gereken bir yer. İstanbul’da olup da Ayasofya Camii’ni görmeyen maalesef pek çok kişi dahi bulunmaktadır. 
 
Giriş ücretinin 25 lira olduğu Aya sofya Müzesi’ne müze kartınızla ücretsiz girebilirsiniz. Müze Kart bedelinin 30 lira olduğunu düşünürsek karlı bir giriş yapacaksınız. 18 yaşından küçükler Ayasofya Müzesi’ne ücretsiz girebilirken müze dini bayram günlerinin ilk yarım gününde ziyarete kapalı olup haftanın 6 günü açıktır. 

Sadece pazartesi günleri kapalı olan müzeye yaz saati uygulamasının yapıldığı günlerde 09:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Ayasofya Müzesi’ne Kış saatleri uygulamasındaki ziyaret saatleri ise 09:00-17:00 arasıdır. Müze kapanış saatinden 1 saat öncesinden girişe kapatılmaktadır. 
Ayasofya’ya gitmek için Bağcılar Kabataş arasındaki tramvay hattına binerek Sultanahmet durağında inmelisiniz. Bu hat Eminönü, Zeytinburnu, Sirkeci, Aksaray gibi önemli merkezlerden de geçmektedir. Anadolu Yakası’ndan da gelmek isteyenler Kadıköy veya Üsküdar’dan vapura binerek tramvaya aktarma yapabilirler. 
Özel araçlarıyla gitmek isteyenlerse etraftaki park sıkıntısı nedeniyle zor anlar yaşayabilir. Sultan Ahmet Meydanı çevresinde park yapılamamaktadır. Ölmeden önce görmeniz gereken yerlerin başında gelen Ayasofya, tarihi ve mimarisiyle gördüğünüzde sizi büyüleyecektir. Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi yerlerin bulunduğu bölgede yer alan, kilometrelerce uzaktaklıktan yabancı turistlik görmek için geldiği yer olan İstanbul'daki Ayasofya Müzesi yerli ziyaretçilerini de beklemektedir.

13 yorum :

  1. Ölmeden gezilecek yerlerden birtanesidir ayasofya aslında gitmeyi çok istiyorum ama şartlar el vermiyor,umarım gidip görürüm. Tam gezilip görülecek yerlerden..

    YanıtlaSil
  2. Ayasofya Müzesi'ne imkan bulursanız kesinlikle gitmelisiniz. Müthiş bir tarih ziyafeti çekeceğinizden eminim.

    YanıtlaSil
  3. Ayasofya Müzesi'ne ilkokul gezimde gitmiştim. Gerçekten çok etkileyici. Hala aklımda. Fırsat bulabilirsem bir daha gitmek istiyorum. Çok güzel bir yapıydı. Bir gün İstanbul'a dönersem gideceğim.

    YanıtlaSil
  4. Ayasofya Müzesi, Ayasofya Camii olarak kalmalıydı bana göre. İbadet yeri olarak açılmış bir yer hangi düşünceyle müze yapılır ki? Böyle büyük ve görkemli bir yapı tekrar ibadete açılmadı.

    YanıtlaSil
  5. iSTANBUL A GİDİNCE MUTLAKA UĞRUCAM

    YanıtlaSil
  6. Ayasofya müzesi bana göre ücretsiz olmalı. İbadethanelere ücretli mi girilir ki?

    YanıtlaSil
  7. aah ayasofya ah

    YanıtlaSil
  8. İstanbul'a gidince ilk gideceğim yerlerden oldu artık.

    YanıtlaSil
  9. Yıllar önce böyle bir yapının yapılmasını aklım almıyor gerçekten. O zamanlarda teknoloji yok, su yok elektrik yok nasıl Ayasofya'yı inşaa ederler yahu.

    YanıtlaSil
  10. Dünyanın sayılı yerlerinden bir tanesidir.Burda da çok iyi anlatılmış.

    YanıtlaSil
  11. İstanbul'da gezilecek yerlerin başında geliyor. Eğer İstanbul'a ilk kez geliyor ve gezecek yer arıyorsanız ilk buradan başlayın. Ben öyle yapmıştım.

    YanıtlaSil
  12. Giriş ücreti Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsanız dahi 25 lira. Resmen soygun. Size tavsiyem 25 lira vermeyip, 30 liraya müze kart alın, Topkapı Sarayı'nı da Ayasofya'yla beraber gezin, bedavaya çıkarın.

    YanıtlaSil
  13. Yıllar önce adamlar ibadethabe yapsın, sonra devlet çıkıp ben burayı müze yaparım anca para vererek girersin desin. Tamamen saçmalık. İbadethanelere para karşılığında girer olduk yahu..

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler