Topkapı Sarayı
22:03

Topkapı Sarayı


Tarihi yerlerin başkenti konumundaki İstanbul’da gezilmesi gereken yerlerin başında gelen Topkapı Sarayı, yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı sultanlarının resmi ve birincil ikametgahıydı.
 Kraliyet eğlenceleri Topkapı Sarayı'nı da yapılırdı. Bugün saray şehrin önemli bir turist çekim merkezidir.  İslam dünyasının kutsal emanetlerini içerir. Sultan Mehmet II tarafından 1478 yılında inşa edilmiştir.1924 yılında Topkapı Sarayı Mustafa Kemal Atatürk tarafından müzeye dönüştürülmüş ve 1985 yılında İstanbul Eski Şehir UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir ve hala devam eden resmi bir müze halini almıştır.

Yaklaşık 70.000 m² 'lik bir alanı kapsayan, Topkapı Sarayı Müzesi dört ana yapraklı avlu etrafında yer almaktadır. Bu köşkler, bahçeler ve bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu için önemli siyasi, idari, eğitim, din ve konut fonksiyonları çok sayıda binalar ile süslenmiş harikalar diyarıdır desek yeridir. 
Topkapı Sarayı Müzesi mücevherler, arabalar, kostümler, silahlar ve kutsal eserler de dahil olmak üzere geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır.  Ayrıca ziyaret etmeye değer üç etkileyici büyük zümrüt ile kaplanmış Topkapı Hançeri vardır.

Ziyaretçiler Haremi ve zarif dekore edilmiş koridorları bilgili rehberler yardımı aracılığıyla turlar alınır ve çeşmeler de dahil olmak üzere şömine, sıcak ve soğuk banyoları hizmetinize tahsis edilmiştir. Bu odaların Topkapı Sarayı'nın yüzlerce kısmından sadece bazı kısımlarını görmek mümkün olsa da, onun etkileyici mimarisi ve değerli eserleri için de ziyaret değer.

Müzesi Salı günleri dışında her gün 9:00-19:00 arasında açıktır. Eğer müze kartı satın alırsanız fiyatı 30 TL'dir. Ve istediğiniz zaman girebilirsiniz ve Turizm bakanımız öğrencileri de düşünmüştür, öğrenciler için Müze kartı fiyatı ise 15 TL'dir. Yalnız şöyle bir durum var ki, yabancı turistler Müze kartı çıkartamıyor. 

Yabancı turistlere giriş ücreti 25 TL olarak belirlenmiştir. Bir çözüm daha var aslında turistler için. Museum Pass, yani yabancı turistler için ilk geçişten itibaren 3 gün geçerli olan bu kartın fiyatı 72 TL olarak belirlenmiştir. 
Birde şöyle bir sorun var ki Harem için ayrı bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Harem içinse 15 TL daha ücret ödemeniz gerekecek.  


Topkapı Sarayı’na gitmek için Kabataş Bağcılar arasında çalışan tramvaya binip Gülhane Durağı’nda inebilirsiniz. Sultanahmet Meydanı'ndan Sirkeci'ye doğru 10 dakikalık mesadedir. Gülhane Parkı’na girdikten sonra Topkapı Sarayı Müzesi’ne ulaşabilirsiniz. Dolmabahçe Sarayı'ndan geçen ring seferleri de mevcut.

İstanbul'da gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda bulunan, İstanbul’un silüetinde en önemli yerlerden biri olan Topkapı Sarayı, sadece tarih meraklılarının değil, İstanbul aşıklarının gitmesi gereken yerdir. Bu tarihi yapıyı dizilerden değil, canlı olarak görmelisiniz.




2 yorum :

  1. Giriş ücretleri pahalı olsa da o muhteşem manzarayı izlemek için gidilmesi gerekir.

    YanıtlaSil
  2. Müze kart harem odalarını gezmeye yetmiyor Tamamen saçmalık bu uygulama.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler