Süleymaniye Camii
20:44

Süleymaniye Camii

Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan İstanbul’un Süleymaniye semtinde mahallesinde yer alan Süleymaniye Camii, şehrin en nadide eselerinden biridir. Boğaz’dan ve Haliç’ten heybetini fark edebileceğiniz yapı; Ayasofya, Sultanahmet Camii gibi ihtişamıyla insanı büyüleyen İstanbul’daki dini eserlerdendir.
Mimar Sinan’ın kalfalık eserim olarak nitelendirdiği ve mezarının da bulunduğu yer olan Süleymaniye Camii, mimari açıdan da incelenmelidir. Cami içerisindeki akustik dinlenmeye değerdir. Mimar Sinan bu sistemi camii içerisinde nargile içerek kurmuştur. Ayrıca Süleymaniye Camii’nin belirli yerlerinde özel olarak getirilmiş devekuşu yumurtaları bulunmaktadır. Bu yumurtalar örümcek ağlarının oluşmasını engellemektedir. 
İstanbul’daki diğer yapılardan ayıran en büyük özelliklerinden biri de tarihi yarımadanın üzerinde bir kartal gibi süzülmesidir. Büyük ÇamlıcaTepesi üzerine yapılması planlanan yeni camiinin yapılmasındaki bir amaç, Sultan Ahmet Camii’nde bulunan 6 minaresini gölgelemek için 7 minareli, Süleymaniye’nin ihtişamını gölgelemek için de şehrin en yüksek tepelerinden her yerden görülebilecek bir yere yapılmasıdır. Şöyle bir gerçek var ki Dünya üzerinde böyle ihtişamlı yapabilecek mimarlar yok.
Süleymaniye Camii’ne ulaşmak için Bağcılar ve Kabataş arasında çalışan tramvayı kullanarak Beyazıt durağında inip İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nün yanından tabelaları takip ederek 200 metre ilerlemeniz gerekmektedir. Eminönü tarafından yürüyerek gelmek isteyenler, 15 dakikalık hafif zorlu bir yokuş tırmanışı yapmak zorundalar. Süleymaniye Camii yanında meşhur kuru fasulyeciler ve birçok yemek mekanı da bulunmaktadır. 
Huzur bulup kendinize çekinebileceğiniz yerde birçok yerli ve yabancı turistin de ziyaret ettiği camiidir. Beyazıt’ın içinde saklanmış gizli bir yapı gibi duran bu yapının ihtişamı en iyi karşı tepeden Galata sırtlarından görünür. Birçok sırra sahip olan Süleymaniye Camii sizi büyüleyecektir. Muhteşem padişahın, muhteşem mimara yaptırdığı bu görkemli yapıyı herkesin görmesi gerekmektedir.

0 yorum :

Yorum Gönder

Gezilecek Yerler