Gerze
11:19

Gerze



Gerze, Sinop ilinin şirin bir tatil beldesidir. Bir ilçe olan Gerze, Sinop şehrine 39 km uzaklıktadır. Gerze’nin antik adı Carusa’dır. Gerze, mavi ve yeşilin uyumu ile çok dinlendirici ve sakin bir yerdir. 
Kendine özgü doğası ile tatilcileri kendine çeker. Fakat değişik tatil yöreleri kadar adı duyulmamıştır. Evleri genelde tek katlı ve çiçek yetiştirilen minik bahçeleri olan yerlerdir. Cevizli mantısı ve simitleri oldukça meşhurdur. Simitleri normal simit boyutundan daha ince ve daha küçüktür. Gerze’ de 1 adet simit değil, 5 tane yemeniz normaldir. Kendine özgü bir havası olan Gerze’nin sokakları dar ve incedir. Sokaklarında birçok çeşme bulunur. 
Doğası bozulmadığı için tatilciler geldiklerinde ayrılmak istemezler. Kendilerine özgü bir dilleri vardır Gerzelilerin. Ayrıca Gerze horozları oldukça meşhurdur. Gerze’nin iskelesinden kendini suya bırakmak oldukça eğlencelidir. Dalış yaparak suyunun tadını çıkarabilirsiniz. Saklı cennet adı da tam Gerze’ye uygun bir isimdir. Adının fazla duyulmaması nedeni ile doğası da bozulmamıştır. İskele çay bahçesinde bütün günün yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Gerze gibi cennet köşesinin son zamanlarda başında bir dert bulunmaktadır. 
Bazı insanlar burayı termik santral tehdidine maruz bırakmışlardır. Gerzeliler her sene bunun için uğraş verirler. Bu sorun sadece Gerzelilerin değil, bütün insanlığın sorunudur. Doğa katliamı yapmak ve eşsiz güzellikleri ortadan kaldırmak, kimsenin hakkı değildir. Bir nebzede olsa püskürtülen bu hareketler, zaman zaman tekrar alevlenmektedir. 
Kendine özgü bir yapıya sahip, keşfedilmemiş güzellikleriyle dolu olan Gerze’ ye sahip çıkmalıyız. Yapılan tehditlerin neticeye ulaşmaması için birçok kampanya düzenlenmektedir. Bizlerde doğanın bir harikası olan Gerze için katılım yaparak üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz. Doğa katliamının sadece insanlara değil, hayvanlara da birçok zararı vardır. Karadeniz'de bir başka görülmesi gereken sahil şeridindeki yer olan Boztepe'ye de göz atabilirsiniz.

4 yorum :

  1. Merhabalar.

    Yüce Allah'ın rahmet ve mağfiretine sığındığımız ve gönüllerimizi tövbe ile arındırdığımız Berat Kandilinizi kutlar; ülkemizin ve milletimizin hayrına vesile olmasını Cenab-ı Hakk'tan niyaz ederim.

    Gezilecek Yerler ve Gidilecek Mekanlarla ilgili paylaşımlarınızı hep takip ediyorum. Her zaman yorum yazmak kısmet olmuyor tabi.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
  2. bir arkadaşım Gerzeli bir kez gitmiştim çok şirin bir yer cevizli mantıyı da Sinop'da yedim tekrar gitmeli hele de bu kadar yakın oturuyorsam : )

    YanıtlaSil
  3. Sinop Türkiye'nin henüz gitmenin kısmet olmadığı bir kaç şehrinden birisi. Gerze daha önce hiç duymamıştım ama güzel bir yer olduğu apaçık ortada. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. salih
    Gerze insanları huzur içinde yaşayabileceği ender yerlerden biridir.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler