Sedir Adası
23:41

Sedir Adası

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı olan Sedir Adası Türkiye’nin Hawai’si olarak isimlendirilen Ege Denizi’ndeki inci adalardan biridir. 
Diğer adı Cleopatra olan bu adanın antik zamanlarda Cleopatra’ya hediye edildiği rivayetler arasındadır. Kumları çok değişik ve dikkat çekicidir. Sedir Adası’ndaki plajlardan kum alınması kesinlikle yasaktır. Çok değerli olan kumlarının Mısır’dan getirildiği rivayet edilir. Kleopatra Adası’ndaki kumların üstünüzde dışarı çıkmaması için çıktıktan sonra muhakkak duş alınmalıdır. 
Kumları adeta boncuk gibidir ve insan tenine yapışmadığı bilinir. Bu kumların en büyük özelliği ateşte yanıyor olmasıdır. Sezar’ın, Cleopatra’ya evlilik teklifini kabul ettiği için getirttiği kumlar Sedir Adası’nın en önemli özelliğidir. Sedir Adası’na giriş ücretlidir. Müze kartı ile de giriş yapılabilinir. Antik çağlara ev sahipliği yapan Sedir Adası’nda antik tiyatro kalıntıları oldukça dikkat çekicidir. Apollon tapınağının da kalıntıları hala görülebilmektedir. 
Eski çağlardan liman kalıntılarına da rastlanmıştır. Girişte para alınmasının nedeni bilhassa bu antik kalıntılardır. Sedir Adası'nın denizi lacivert, turkuaz ve mavi karışımıdır. Türkiye’de görülmesi gereken yerlerin başında gelen Sedir Adası, zaman içinde turistlerin yoğunluğu nedeni ile sahilindeki değerli kumlar azalmıştır. Bazı insanlar değerli gördükleri için bu kumlardan hatıra almak isterler. Şuan sıkı bir koruma altındadır. Oldukça az kaldığı için çok daha değerlidir. Sahilinde güneşlenmek, şemsiye getirmek gibi aktiviteler de yasaktır. 
Sedir Adası’ndan denize giren insanlar, sadece çıkıp duşlarını alırlar. Ayrıca yat gezileri ile birlikte Sedir Adası’nın değişik güzelliklerine tanıklık edebilirsiniz. Adanın çevresinde bol şekilde zeytin ağaçları görülür. Buralar eskiden sedir ağaçları ile kaplıyken, zaman içinde yerlerini zeytin ağaçları almıştır. Sedir Adası’nın tadına varabilmek için sakin bir gün seçmelisiniz. 
Bugünde denizine rahatça girebilir, akşam yürüyüşünü incecik kumsallar içinde yürüyerek gerçekleştirebilirsiniz. Sedir Adası günümüz ve antik yaşantıyı bir arada harmanlamış doğal bir cennettir. Bu cennetteki güzellikleri görmek eminim sizi de, değişik yerlere götürecektir.

3 yorum :

  1. Merhabalar,

    Ülkemizi, ülkemizde yaşamayan yabancılar kadar tanımıyoruz diyebilirim. Ülkemizi tanımaya engel olan yoksulluğu aşmamız lazım. Evet bu konuda bir ilerleme ve gelişme var ama, asla yeterli değil.

    Bu yararlı ve güzel paylaşımlarınız için kocaman bir teşekkürü hak ediyorsunuz.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  2. tatil için için mükkemmel adresler bunlar.:)

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler