Kaz Dağları
23:17

Kaz Dağları

Kaz Dağları, Balıkesir’in Edremit ilçesinin sınırları ininde, Çanakkale’ye 90 km uzaklıktadır. Kaz Dağları’nın bitki zenginliği insanın başını döndürür. 
Uzun çam ağaçları ve geniş bir hayvan populasyonundan oluşur. Bu muhteşem manzaranın sağladığı bol oksijen miktarı, size sağlıklı bir nefes hakkı tanır. İnsanların dinlenme ve huzur bulma amaçlı tatil yeri olarak tercih ettiği yer olan Kaz Dağları, mitolojik dönemlere de bol miktarda ev sahipliği yapmış bir yerdir. 
Antik çağlardaki adı İda’dır. İlk güzellik yarışmasının burada yapıldığı söylenmektedir. Antik çağlardaki yapılan güzellik yarışmasında birinci Afrodit seçilmiştir. Değişik mitolojik hikayeler barındıran Kaz Dağları’nda dolaşırken bol oksijen alarak doğayı incelemek oldukça zevklidir. Tam güneş tepede iken, bir çam ağacının gölgesine oturup dinlenmek çok huzur vericidir. Kuş seslerinin eşliğinde Kaz Dağları’nın en tepesine tırmanmaya çalışırsanız, eşsiz bir manzarayla karşı karşıya gelirsiniz. 
Kendinizi adeta Zeus gibi hissedersiniz. Antik çağdaki hikayelerini duydukça tepeye tırmanma duygunuz daha da güçlenir. Kaz Dağları’nın yüksekliği 1774 metredir. En yüksek tepesi Sarıkız’dır. Efsanevi hikayelere sahip olan Sarıkız tepesi de görsel açıdan bir şölen gibidir adeta. Çok farklı ağaç çeşitlerine sahip olan Kaz Dağları’nın eteklerinde köyler bulunur. Bu alanlarda zeytincilik yapılır. 
Son zamanlarda Kaz Dağları siyanürle altın arama konusunda oldukça hırpalanmıştır. Ağaçlar yok edilip altın arama işleri yapılmaktadır. Doğa katliamının insan hayatı kadar değeri vardır. Üstelik Kaz Dağları en çok oksijene sahip doğal bir cennettir. Ağaçların kıyımı yerli halkı isyan ettirmiştir. 
Çıkacak olan altınların getireceği ekonomik kazanç, hiçbir ağacın kıyımından önemli değildir. Son yıllarda çıkan yangınlara inat, hala güzelliğinden bir şey kaybetmemiştir. İnsanların bu durumda daha duyarlı ve temkinli davranmaları gerekir. 
Kaz Dağları’nın efsanevi ve görsel güzelliklerini korumak bizim görevimiz olmalıdır. Hafta sonları bu güzel cenneti görmek için turlar eşliğinde gezilere katılabilirsiniz. Bir dağ manzarasının bu denli mükemmel olduğunu görmeden anlayamazsınız.

2 yorum :

  1. Gerçekten gezilip görülesi yerler, ilk fırsatta gitmek lazım :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.

    Fotoğraf karelerini destekleyen çok keyifli anlatımınızla birlikte ortaya harika bir paylaşım çıkıyor. Her paylaşımınıza yorum yazamıyor olabilirim, ama takip ettiğimden emin olunuz.

    Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar diler, güzel paylaşımlarınızın devamını beklerim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler