Aydos Ormanı ve Tepesi
16:03

Aydos Ormanı ve Tepesi

İstanbul Anadolu Yakası’nda, Kartal ilçesinde doğayla iç içe, harika manzaralar eşliğinde mesire alanında piknik yapıp dinleneceğiniz bir yer olan Aydos Dağı; Aydos Ormanı, Aydos Tepesi , Aydos Göleti’yle farklı yerleri ve atmosferi size sunuyor.

İstanbul’un en yüksek noktası olan, 537 metre yüksekliğindeki Aydos Tepesi’nden İstanbul’a kuş bakışı bakarken, Kuzey Doğusu’nda bulunan tarihi Aydos Kalesi’ni görebilirsiniz. Dört bir tarafını binaların kuşattığı, İstanbul’da bozulmamış nadir Doğay ortamdan biri olan Aydos Ormanı, şehrin içinde şehrin gürültüsünden ve kalabalığından uzaklaşmak için kaçabileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır. 

Ulaşımı oldukça kolaydır. Toplu taşıma araçlarıyla gidecek olanlar Kadıköy’den sık sık kalkan D-100 karayolu istikametini takip eden 21U numaralı İETT otobüsleriyle yaklaşık 45 dakikalık yolculuk sonrasında Aydos Ormanları’na ulaşabilirler. 
Özel araçlarıyla gitmek isteyenler, D-100 karayolundan Kartal Kavşağı’na girerek Aydos Ormanı yönüne gidebilir, Otoyoldan gideceklerin Kartal gişelerinden çıkmaları gerekmektedir. Aydos Ormanı’na giriş ücreti yayalara yaklaşık 3 lira, araçlara ise 9 liradır. Çam Ağaçları’nın mesken tuttuğu Aydos Ormanı’na girdiğinizde Aydos Göleti’ne gitmek için tabelalar yönünde yürüyerek 20 dakikada gidebilirsiniz. Orman içerisinde araç yolları çakıl taşlarıyla kaplansa da çukurludur. Piknik yapılabilecek yerlerin başında gelen Aydos Ormanı, piknikçilerin de uğrak yeridir. Mangal yapan insanlarla çokça karşılaşabileceğiniz yer maalesef bu insanlarımızın çevreyi temiz tutmaması nedeniyle biraz kirlidir.

Termosunuza çayınızı koyup arabanızla Aydos Ormanı’na gidip orman içerisinde doğa koşusu, trekking yapabilir, Aydos Gölü kenarında örneklere ekmek atabilir, deniz bisikletiyle göl üzerinde dolaşabilirsiniz. Masaları bulunan ücret karşılığında piknik yapabileceğiniz özel alanlar da mevcuttur. Girişte gölet yolunan aksi istikametinde bulunan yoldan ilerleyerek Aydos Tepesi’ne ulaşabilirsiniz. Yürüyerek Aydos Tepesi’ne çıkmak isteyenleri zorlu bir parkur beklemektedir. 
Yolun beli bir yerine arabalarınızla gidip 30 dakikalık yürüyüş sonrasında Aydos Tepesi’ne çıktığınızda sırasıyla; Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada ve Sedef Adası’nı görebileceksiniz. Kuzey taraftayla Aydos Kalesi’nin kalıntılarını görebileceksiniz. Bayanların Aydos Tepesi’ne yalnız çıkmaları biraz tehlikelidir. Çevre yerleşim yerlerinin soysa-kültürel yapısı itibariyle ziyaretçilerden rahatsız olabilirler. Aydos Tepesi’ne vardığınızda çıkmak için çekilen çilenin boşuna olmadığını anlayacak, Çam ormanlarının oksijeniyle ve eşsiz manzarayla dinleneceksiniz.

13 yorum :

  1. eskiden aydosa çok giderdim, uzun yıllardır uğramıyorum artık. indir

    YanıtlaSil
  2. Geçen hafta buradaydım. Oksijen deposu bir yer. Göl kenarında çay içmek çok güzel. Devamlı gideceğimi düşünüyorum. Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. istanbulda hala bu tarz yeşil alanların kalması sevindirici gerçekten gidilmesi gereken bir yer

    YanıtlaSil
  4. Hafta sonu spor yapmaya gittiğim yer. Gidenler çevreyi biraz temiz tutsa iyi olacak.

    YanıtlaSil
  5. Mangal yapmak için uygun bir yer fakat bilinçsiz insanların çöplerini görmek bu güzel ortamda üzücü.

    YanıtlaSil
  6. Fotoğraflardan göründüğü kadarıyla çok güzel bir yere benziyor. Avrupa yakasında oturduğum için gitmemiştim şuana kadar. Bahçeköy'deki ormanlardan sonra buraya da gitmeyi düşünüyorum açıkçası.

    YanıtlaSil
  7. Aileyle çayınızı alıp gidebileceğiniz piknik yapabileceğiniz huzurlu yerlerden biri. Fakat tepeye ailenizle çıkmanızı tavsiye etmem.

    YanıtlaSil
  8. Muhteşem bir blog.Çok iyi anlatılmış.

    YanıtlaSil
  9. giriş ücretli ama yada orayı işletenlerin yerinde çayınızı içeceksiniz toz toprak içindeki sedirlerde güya parayı çöpler için alıyorlarmış ama her taraf pis

    YanıtlaSil
  10. Aydosta kamp yapilicak bi yer varmi veya izin veriliyormu ??

    YanıtlaSil
  11. Kamp yapiliyormu orda izin varmi ?

    YanıtlaSil
  12. Giriste arac ucreti odememize ragmen iceride degnekci kilikli adamlar masalar icin ilave 15 lira para talep ediyorlar, vermeyince de tehdit ediyorlar, soygun alanina donmus,

    YanıtlaSil
  13. Lütfen artık bırakın ormanda mangal yakmayı bugün daha aydosta yangın vardı Lütfen gelecegimizi yok etmeyelim dikkat edelim cevremizi temiz tutim .Avrupada doğada kimse mangal yapmıyor herkes alıyor sandvicini öyle gidiyor

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler