Anadolu Hisarı
21:25

Anadolu Hisarı


İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Rumeli Hisarı’nın tam karşısında bulunup, İstanbul’un fethinde Bizans’a Karadeniz’den Cenevizlilerden gelecek yardımları engellemek için Rumeli Hisarı’ndan zincir de çekilen Anadolu Hisarı, Göksu Deresi’nin İstanbul Boğazı’na  Anadoluhisarı semtinden döküldüğü yerdedir.

Yıldırım Beyazıt tarafından inşa edilip, 7000 metrekarelik alana sahip olsa da karşı yakada bulunan Rumeli Hisarı’na kıyasla oldukça küçük kalmaktadır. Ayrıca ismini verdiği çevresinde bulunan Anadoluhisarı semti de İstanbul Boğazı’nın kenarında bulunan en sessiz, sakin ve mütevazi semttir. Göksu Deresi’ne sığınmış küçük balıkçı tekneleriyle bir balıkçı kasabasını andırmaktadır. 
Yıllar geçtikçe çarpık yapılaşmanın içinde boğulan Anadolu Hisarı’nı ortasından geçen yol ile ikiye ayrılmıştır. Mükemmel manzaraya sahip Otağtepe'nin altında olan Anadolu Hisarı’na şuan maalesef giriş mümkün değildir. Ziyarete kapalı olan hisara Hisarlar Müzesi Müdürlüğü’nden alınabilecek bir izinle girebilmektesiniz. İstanbul’un Beykoz ilçesi içerisinde bulunan Anadolu Hisarı ziyarete açılmasa da kimi zaman illegal yollarla da içerisine girebilirsiniz. 
Avrupa Yakası’ndan gitmek isteyenlerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü geçtikten sonraki ilk çıkıştan, aynı şekilde Anadolu Yakası’ndan gitmek isteyenlerin de köprüden önceki son çıkıştan dönüp gitmeleri gerekmektedir. Ayrıca İstanbul Şehir Hatları vapurlarıyla da Beşiktaş iskelesine 40 dakikalık mesafededir. Ayrıca Üsküdar’dan hareket eden 15 ve türevli numaralı otobüslerle de ulaşabilirsiniz. Bir gün yolunuz buraya düşerse uzaktan da olsa görmeniz tavsiye edilir.

6 yorum :

  1. merhaba kolay gelsin sizinle bir konu hakkında iletişime geçmem lazım sizinle özelden nasıl görüşebilirim acaba..Saygılar Aslı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      sağ tarafta bulunan iletişim sekmesinden ulaşabilirsiniz.

      Sil
  2. Hem Anadolu, hemde Rumeli hisarını çok güzel anlatmışsın. Türkiye'miz çok güzel. Her yerini gidip görmek, gezmek gerek.

    YanıtlaSil
  3. Anadolu Hisarı'na girmek isterim fakat giriş yasak. Bence halka açılmalı.

    YanıtlaSil
  4. Anadolu Hisarı, eski mekanlarımdan bir yerdir havasıda insanıda mukemeldir manzarasını söylemeye gerek yok sanırım..

    YanıtlaSil
  5. Sinasi Büyükdere 31.01.2013

    Istanbul Bogazinin asya yakasinin engüzel yeri.Osmanli süs olsun diyede burayi secmedi.Herkezin gelip görmesini,tavsiye ederim.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler