Eskişehir Odunpazarı Evleri
20:02

Eskişehir Odunpazarı Evleri

Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olan bölgede Osmanlı zamanından kalan tarihi Odunpazarı Evleri, Eskişehir’de gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Safranbolu gibi evleriyle ünlü olan yerlerdeki yapılardaki özelliklere sahip olan bu evler motifleri ve süslemeleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Balat ve Cumalıkızık Köyü'ndeki gibi fotoğraf makinanızı alıp dar sokaklarında dolanacağınız, kıvrımlarında ilerleyeceğiniz bu bölge Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin tepe yerlerinde konumlanmıştır. Son yıllarda yapılan restorasyonla birlikte daha da turistik hale gelen Odunpazarı Evleri, eski hallerine uygun rengarenk şehri süslemektedir. Eskişehir Odunpazarı Evleri’nin birçoğu pansiyon ve otel olarak kullanılmakta, bazılarında Eskişehir’e dair hediyelik eşyalar satılmaktadır. 
Bu hediyelik eşyaların başında tabiî ki Eskişehir’e özgü olan lüle taşından yapılmış objeler yer almaktadır. Tarihi Odunpazarı Evleri’nden biri Eskişehir’in son yıllarda kazandığı müze olan Cam Sanatları Müzesi’ni sergilemektedir. Yılmaz Büyükerşen’in eseri olan Balmumu Heykeller Müzesi’nin de bu bölgede yer aldığı Odunpazarı Evleri’ne şehir içerisinden geçen tramvayı kullanıp Atatürk Lisesi durağında inerek gidebilirsiniz. Otobüs kullanarak Eskişehir’e gelenler Otogar’dan tramvaya binebilirken, trenle gelmeyi tercih edenler Çarşı durağına tren garına 10 dakikalık yürüme sonucu ulaşabilirler. 
Atatürk Lisesi’nden 5 dakikalık yürüyüş sonucunda ulaşacağınız Odunpazarı Evleri, şehrin gürültüsünden sokaklarını izole etmiştir. Sokakları oldukça sessizdir. Evlerdeki restorasyonlar tamamen bitmiş değildir. Genellikle 2 katlı ve bahçeli evlerden oluşan yapıların bulunduğu sokaklar maalesef trafiğe açıktır. Araçların zaman zaman istilasına uğramaktadır. Dev maketleri andıran Eskişehir Odunpazarı Evleri sizi bir an olsun geçmişe götürecektir.

0 yorum :

Yorum Gönder

Gezilecek Yerler