Balat
07:27

Balat

 
Balat, Haliç kıyısında kurulan İstanbul’un eski semtlerinden biridir. Evleri gelişen teknolojiye oldukça zıttır. Eski zamanların en iyi tasvir edildiği yerlerden biridir Balat. 
Rengarenk evlerine, sokaklarında koşuşan çocuklar eşlik eder. Balat tarihine bakılırsa eskiden Rumların yerleşim bölgesiydi. Rumcada Balat saray anlamına gelmektedir. Fotoğrafçıların uğrak yerlerinden biridir. Çocukların neşesi ve yaşlıların yüzündeki çizgilerin en iyi fotoğraflandığı yerlerden biridir. Mimari yapısının mükemmelliği nedeni ile UNESCO, Balat bölgesini koruma altına almıştır. 
 
Sokaklarında gezintiye çıktığınızda burası İstanbul mu diye kendinize sormadan edemezsiniz. Dapdar sokaklarında, karşıdan karşıya ip bağlanmış evler, bu iplerin üzerine asılmış çamaşırlar, size nerede olduğunuzu sorgulatır. Balat’ta şu an yunanlıların torunları ve romanlar yaşamaktadır. Halkı çok sevecen ve Balat’ ın çok eskilerindendir. Cumbalı evlerine bakarken hayranlığınızı saklayamazsınız. 
 
Evleri eski mimarisi ile size birçok fotoğraf sunar. Fener Balat’ta şuan oturan Yunan torunları burada yaşadıkları hikayeleri pek çok röportajda dile getirirler. Buranın en meşhur yerinin filmlere de konu olan Agora Meyhanesi olduğunu söylerler. 
Agora Meyhanesi burayı kuran kişinin torunları tarafından işletiliyordu. Fakat bir süre sonra işletilmemeye başlandı. Şuan kapalı ve köhne bir halde tekrar açılacağı zamanı beklemekte. Balat’ta eski tarihi diriltmeye yönelik çalışmalar mevcuttur. Fakat yerli halkı bu duruma çok sıcak bakmıyor. 

Samimiyetin ve içtenliğin kaybolacağını düşünüyorlar. Balat'tan başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz manzaralar, içinizi neşeyle doldurur. 
Kapının önünde oturan kadınlar, seksek ve saklambaç oynayan çocuklar, kahve önlerinde oturan adamlar, sizi geriye döndürüp hüzünlendirir. Balat’ta özlediğiniz bir hayatın tam ortasında bulursunuz kendinizi. Yeni projeler hayata geçirilmeden önce gidip görmeniz, şiddetle tavsiye edilir. Kim bilir sizde dapdar sokaklarında gezerken, çocukluğunuza dair neler hatırlayacaksınız. Haliç ve Atatük köprüleri arasında bulunan Balat'a gitmek için, Eminönü'nden Pierre Loti tarafına giden tüm otobüsleri kullanabilirsiniz. Unkapanı Köprüsü'nden de yürüyerek Balat Mahallesi'ne ulaşabilirsiniz.

0 yorum :

Yorum Gönder

Gezilecek Yerler