Aya Yorgi Kilisesi
17:57

Aya Yorgi Kilisesi

İstanbul’un turistik tarihi yapılarından biri olan Aya Yorgi Kilisesi 1909 yılından beridir Büyükada’da kullanımdadır. Hristiyanlar için Aya Yogi Kilisesi’nin önemi büyüktür. Bu dine sahip olanların hac ibadetlerini gerçekleştirmek için gidebileceği 2 yerden biridir.  
23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde bu etkinliği gerçekleştirmek için Aya Yorgi Kilisesi’ne birçok insan akın etmektedir. İnanışa göre bahsi geçen zamanlarda Aya Yorgi Kilisesi’nde dilek dileyenler kiliseden anahtar veya çan alırlar. Dilekleri kabul olan kişilerin bu objeleri geri getirmeleri gerekmektedir.  Manzarası’nın insanı büyülediği bu yere ulaşmak oldukça zahmetlidir. 
1 kilometreye yakın yokuşu çıkmanız gerekmektedir. Bu yokuş boydan boya çalılara bağlanmış iplerle doludur. Başka inanışa göre bu zahmetli yolu konuşmadan çıkıp, çalılara ip bağlamış kişilerin istekleri olmaktadır. Her dine mensup insanların Büyükada’ya yolu düştüğünde görmesi gereken yer olan Aya Yorgi Kilisesi’ne çıkarken yokuşu, bir diğer inanışa göre çıplak ayakla yürümek gerekiyor.  
Büyükada’nın en yüksek tepesinde bulunan Aya Yorgi Kilisesi’ne gitmek için Kabataş, Sirkeci, Kadıköy ve Bostancı’dan kalkan vapurları veya yolcu teknelerini kullanarak adaya gitmelisiniz. Yapının iskeleye uzaklığı yaklaşık 3 kilometredir. Gidişi zahmetli olan bu yolu yürümeniz tavsiye edilir.  Adada bisiklet gezisi yapıyorsanız kesinlikle buraya gidin. Tepeye ulaştığınızda tanıklık edeceğiniz manzara bu yorgunluğunuzu yok edecektir. Aya Yorgi Manastırı’nın yanında bulunan Aya Yorgi Kilisesi’ne gittikten sonra yanında yer alan restorana gitmeden dönmek olmaz. 
Harcadığınız enerjiyi burada Sedef Adası’nı da görebileceğiniz eşsiz manzarayla birlikte depolayabilirsiniz. Restoranın yemeklerinin lezzeti de bir o kadar güzeldir. Kilisedeki din görevlileri tarafından üretilen şarapları burada tadabilirsiniz. Kilise içerisinde gezebileceğiniz yer oldukça küçüktür. Motifleri görülecek güzelliktedir. Yapı içinde fotoğraf çekilemesi yasaklanmıştır. Her kesimden insanı ağılayan bu tarihi yeri görmelisiniz.

2 yorum :

  1. Merhabalar.
    Aya Yorgi Kilisesi, her zaman ilgimi çekmiştir. Bir müslüman olarak diğer dinlere, inançlara ve onların mabetlerine hep saygı duydum. Camileri, kiliseleri, tapınakları ve mabetleri severim.

    Bu güzel paylaşımınız için de size teşekkürlerimi sunarım.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  2. İlginç bir yere benziyor.

    http://www.manmedya.com/

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler