Amasra
23:37

Amasra

 
Amasra, Bartın iline 18 km uzaklıkta doğa harikası bir yerdir. Eski evleri ve dar sokakları ile birlikte sizi kendine hayran bırakır. Karadeniz’in sert dalgaları, kıyılara hırçın bir şekilde vurur. 
Yaşayan halk, Amasra’da yaz aylarında yaptıkları pansiyon işletmeciliği ile geçinirler. Amasra’ya gidildiğinde, Amasra arkeoloji müzesini görmeden dönmemelisiniz. Gezilecek yerler arasında, Tavşan Adası da bulunur. Tavşan Adası’ndan o eşsiz manzarayı seyretmek çok güzeldir. 
Rivayetlere göre Fatih Sultan Mehmet Amasra’yı gördükten sonra, yanındaki lalasına dönüp, çeşm-i cihan bumu ola demiştir. Çeşm-i Cihan diye nitelendirdiği bu yer gerçektende bir incidir. Burada yaşayan halk balıkçılık işi ile de uğraşır. Amasra’nın liman kısmında damak lezzetinize uygun birçok balık tadına bakabilirsiniz. 
Çay ve kahve içebileceğiniz cafelerinde de güzel dakikalar geçirebilirsiniz. Güneşli ve güzel bir günde, kayık kiralayıp, doğanın ve manzaranın tadını çıkarabilirisiniz. Amasra’nın ballı yoğurdu çok meşhurdur. Hemen hemen her lokantada ballı yoğurda rastlamanız mümkündür. Amasra’nın salatasını da mutlaka tatmalısınız. Nerede salata yerseniz yiyin, size Amasra’daki kadar lezzet veremez. 
Amasra’nın halkı kendine özgü tavırları olan, doğal, samimi ve içten insanlardır. Size bir turist gözü ile değil, bir kardeş gözü ile davranırlar. Gittiğiniz her yerde saygı ve sıcaklık görürsünüz. Amasra’nın doğa harikası manzarası ve yaşam tarzı ile Amasra’ya bir kere daha aşık olursunuz. Karadeniz’in incisi olan Amasra’nın yerli turistlerini genellikle Ankara’dan gelen insanlar oluşturur. 
Daha çok hafta sonunda turist sayısı artar. Karasal bir iklime sahip olan Ankaralılar, Amasra’ya gelerek, kendilerini daha sakin ve huzurlu hissederler. Fatih Sultan Mehmet’inde dediği gibi, Çeşm-i Cihan alemini ziyaret etmeniz,  görsel zevkinize daha çok güzellik kazandıracaktır. Karadeniz kıyısında bir başka görülmesi gereken yer olan Gerze'ye göz atabilirsiniz.

2 yorum :

  1. Merhabalar,bu yil Amasra`daydik,ama öyle hayal ettigim degildi,pansiyonda kaldik,ev sahibemiz cok iyiydi,halki cok iyiydi,hicte öyle tatil beldesi hsletmecilgi yapan halk gibi degildi,gayet sakin ve güven vericiyidler,onu cok sevdik!Tabiki görmek lazim,ama evvelinde Belediye baskaninin Amasra`yi biraz temizlemesi gerekecek,sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Amasra, beni de şaşırtmıştı. Her gören çok heyecanlı anlatıyordu ama ben nedense umduklarımı pek bulamadım. Kasaba merkezi iyi sayılmaz, pek temiz de değildi, ancak deniz ve manzara şahane. Ayrıca salatası da inanılmaz güzeldi.

    Çok büyük beklentilerle gitmemek gerek diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler