Kocatepe Camii
22:14

Kocatepe Camii


Kocatepe Camii, Ankara’nın Kızılay semtinde bulunur. Bu cami, dönemin devlet ileri gelenlerinin istekleri ile yaptırılmıştır. Yapımı 25 sene sürmüştür.
Kocatepe Cami’inin en önemli özelliği devlet büyüklerinin cenazelerinin ve şehit cenazelerinin tümünün buradan kaldırılıyor olmasıdır. Cami çok büyük ve gösterişli olduğundan, halk arasında saygınlığı olan kişiler de burada son yolculuklarına uğurlanırlar. 4500 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. İçerisinde birçok yapı bir arada bulunur. Hatta kütüphanesi bile vardır. Selimiye Camii gibi bazı ünlü camilerden esinlenerek yapılmıştır. 
Kocatepe Camisi 4 minareden oluşur. 4 fil ayağı üzerine oturtulmuş bir kubbesi bulunmaktadır. İç yapısının güzelliği de görülmeye değerdir. Mimarı Vedat Dalokay’dır. Vedat Dalokay ünlü bir mimar olmakla birlikte, birçok projeye imza atmış son derece başarılı bir mimardır. Bu başarısını Kocatepe Camii üzerinde de göstermiştir. Kocatepe Camii'nin içindeki duvar işçiliği ve oymalar son derece özenilerek seçilmiştir. 
Burada bulunan avize devasa büyüklüktedir. Kocatepe Camii’sinin adına yakışır bir avizeye sahiptir. Söylenenlere göre, avizenin çevresinde bulunan ufak camlar 32 tane olup, farzların sayısını oluşturmaktadır. Ramazan aylarında Kocatepe Camii’sinin bahçesi oldukça şenlenir. Yemekler verilir ve halk bir araya gelir. 
İftar açılır ve hep birlikte namaz kılınır. Kocatepe Camii, aynı çatı altına birçok insanı toplayacak kapasiteye sahiptir. Kurulduğu alan büyük olduğu için pek çok insanı aynı anda bahçesine alabilmektedir. Sabah ezanının huzuru  çok başkadır. Ezan okuyan hocalarda özel eğitimli hocalardan seçildiği için ezan okunduğu esnada huzurla dolarsınız. Ankara’ya yolunuz düştüğünde, merkezi bir yerde bulunan ihtişamlı Kocatepe Camii'ni ziyaret etmelisiniz. Bahçesine girip yapacağınız dua ile kalbiniz huzur bulacaktır.

2 yorum :

  1. Merhabalar.

    Ankara'da bulunan Kocatepe camii ile ilgili paylaşımınız gerçekten çok güzel kurgulanmış. Teşekkür ederim. Kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim.

    Benim de sık sık ziyaret ettiğim camilerimizden biridir. Ankara'da olup da beni en çok etkileyen camii ise Maltepe camiidir.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, hayırlı Ramazanlar dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Düzeltme: Caminin mimarı Vedat Dalokay değildir. Esasında yapılması planlanan cami projesi onundu ancak projesi "fazla modern" bulunduğu için yerine Hüsrev Tayla'nın tasarımı olan bu Sultanahmet Camii kopyası yapı inşa edildi.

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler