Eyüp Sultan Camii
19:53

Eyüp Sultan Camii



Eyüp Sultan Camii, İstanbul’ un Eyüp ilçesinde bulunur. 1458 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Bu cami Eyüp Sultan adına inşa edilmiştir. 
Eyüp Sultan’ın mezarı da bu cami içinde bulunmaktadır. Rivayete göre bahçesindeki birçok ağacın, Fatih Sultan Mehmet tarafından ekildiği söylenir. Caminin bahçesindeki ağaçların gövdesi oldukça geniştir. Eyüp Sultan Camii özellikle de Cuma günleri büyük bir ziyareti akınına uğrar. İnsanlar dua etmek ve gezi amaçlı Eyüp Sultan Camii’nin bahçesini doldururlar. Hemen hemen her gün buna benzer bir kalabalık yaşanır. 
Çok eski zamanlarda inşa edilen bir cami olduğu için, ziyaretçileri de fazladır. Padişahlar tahta çıkmadan önce, Eyüp Sultan Camii’nin bahçesine gelerek, kılıç kuşanma törenlerini burada gerçekleştirirlerdi. Padişahlarında oldukça kutsal saydığı bu yerde kılıçlar kuşanılıp, tahta o şekilde çıkılırdı. Bahçesinde daha birçok evliyanın mezarı da bulunmaktadır.
Eyüp semti bu anlamda oldukça meşhurdur. Değerli kişilere ait mezarların bulunduğu birçok mezarlık vardır. İnsanlar burada dua ettikten sonra Ramazan aylarında, kapının önünde oruçlarını açarlar. Birçok kişi önemli işlerine başlamadan önce bu camiye gelip dua eder. Yapısı gereği muhteşem bir mimaride ve huzurda olması nedeni ile Türkiye’den ve yurt dışından oldukça fazla turist çeker.  

Eyüp Camii içinde mezarlar, türbeler ve çeşitli yapılar bulundurur. Özelliği de buradan gelmektedir. Başka camilerde böyle yapılara rastlanmaz. Eyüp Sultan Türbesi de bu alan içerisinde yer almaktadır.
 
Eyüp Sultan Camii'ne gitmek için metrobüsle Ayvansaray durağında inerek, Haliç kenarına inip 500 metre yürüyebilirsiniz. Eminönü'nden kalkan ve Eyüp Sultan istikametine doğru giden birçok oyobüs de mevcuttur. Hayata dair bütün detayları adeta önümüze serer Eyüp Sultan Camii. Fatih Sultan’ın yaptırdığı tarihten beri birçok kere tadilata maruz kalmıştır. Yaşanan büyük İstanbul depremi sonrası baştan inşa edilmiştir. 

Fakat yapısının korunarak değiştirilmesine dikkat edilmiştir. Caminin dış kısmında bulunan sebillerde su içilebilmektedir. Çok eski zamanlarda buradan çeşitli şerbetler verilerek ziyaretçilere sunuluyordu. Şuan sadece su içilecek bir yer olarak kalmıştır.  

Eyüp Sultan Camii içinizdeki huzurun anahtarıdır. İçinizi huzurla doldurmak isterseniz mutlaka ziyaret etmeli ve kalbinizdeki bütün huzursuzluğu atmalısınız. Sultan Ahmet Camii gibi İstanbul'da ziyaret edilmesi gereken bu yapı size mistik bir hava kazandıracaktır.

0 yorum :

Yorum Gönder

Gezilecek Yerler