Akdamar Adası
23:15

Akdamar Adası



Asıl adı Ahtamara olan, üzerinde Ermeniler tarafından yapılan 1100 yılık  tarihi bir kilise bulunan bu ada Van’ın Gevaş ilçesinden yaklaşık 12 km uzaklıktadır.  

Akdamar Adası'na Van Bitlis karayolu üzerindeki iskeleden saat başı kalkan tekneler ile ulaşım mümkündür. Yöre halkının anlattığına göre bu güzel adanın hüzünlü hikayesi şöyledir; vakti zamanında kilisenin papazının  ‘Tamara’ isminde güzeller güzeli bir kızı vardır. Bu kız yörenin çobanlarından birine aşık olur. Bu genç delikanlı her akşam sahilden adaya yüzerek Tamara ile buluşmaktadır. Tamara yerini belli etmek ve delikanlının kayaların olduğu yere gitmesini engellemek için elinde bir mum ile bekleyerek yol göstermektedir. 

Aradan zaman geçtikten sonra papaz durumu anlar ve kızını kuleye hapseder. O gece papaz elinde mum ile kayalıkların önünde bekler delikanlının geldiğini fark edince kayaların etrafında dolaşır durur. Kayalardan dolayı karaya çıkamayan ve yüzmekten nefesi kesilen delikanlı ‘’Ah Tamara Ah Tamara’’ feryatları içinde can verir. Gel zaman git zaman Ah Tamara, Akdamar olarak halkın diline yerleşir. 

Akdamar Adası Van Gölü’nde bulunan 4 adadan en büyüğüdür. Adanın içinde bulunan kilisenin mimarisi oldukça ilgi uyandırıcı, binanın dışındaki gravürlerde Van Gölü canavarı resmedilmiştir. Van merkezden Akdamar Adası'na gidiş dönüş taksiyle toplamda 100 tl civarında. Tekneyle gidiş kişi başı 5 tl. Bir başka alternatif ulaşım Van merkezden kalkan Gevaş minibüsleri ile mümkün. İskeleye kadar götürmekte bu minibüsler. Yalnız kış aylarında tekneyle ulaşım hava şartlarından dolayı tehlikeli olacağından tavsiye etmiyorum, seferler de çok nadir yapılıyor, mart ayından itibaren tekne seferlerinin arttığını söyleyebiliriz.

Akdamar Adası'na varıp iskeleden indiğinizde sizi ilk önce kilise karşılıyor. Yıllarca süren restorasyon çalışmaları sonucunda hem kilisenin hem de çevrenin yapılan düzenlemelerle oldukça etkileyici bir görüntüye kavuştuğunu söyleyebiliriz. Yabancı turistlerce de sıklıkla ziyaret edilen bir mekan.  

Akdamar Adası'nın her noktasındaki manzara ayrı büyüleyici. Kilisenin hemen arkasındaki dik tepeye çıkarsanız şayet Van Gölü’nü çevreleyen karlı dağları ve muhteşem göl manzarasını tepeden izlemenin keyfine varacaksınız. Adada çok sık tavşanlara ve badem ağaçlarına rastlamak mümkün. Türkiye’de gezilmesi, görülmesi gereken yerler listesinin en üst sıralarında yer alan Akdamar Adası’nı ziyaret ettiğinizde;  tarihiyle doğasıyla atmosferi ve manzarasıyla sizi büyülü bir yolculuğa çıkaracaktır. Bir diğer yer tanıtımımızda Van Kahvaltı Sofrası hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

1 yorum :

  1. güzel bilgiler,sağolun
    site süper,emeğinize sağlık

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler