Pamukkale
22:56

Pamukkale


Pamukkale, Denizli’nin ve Türkiye’nin turistik önemli turistik merkezidir. Denizli ilinin merkezine tam olarak 15 km uzaklıktadır. Bu doğa harikası bembeyaz yapısı ile yabancı turistlerin de fazlasıyla ilgisini çekmektedir.
2700 metre uzunluğunda ve 160 metre yüksekliğindeki Pamukkale’den aşağıya doğru akan suların her tür ısıda olması eşsiz bir doğa olayıdır. İstediğinizde sıcak sularında dolaşırken, çok sıcak olduğunda soğuk sularında serinleyebilirsiniz. Eski zamanlarda daha fazla su akışı yaşanırken şimdilerde akan su miktarı daha azdır. Bu durumda Pamukkale’nin biraz kararmasına neden olmuştur. 
Çalışmalar bütün hızla devam edip Pamukkale’nin yapısı düzeltilmeye çalışılmaktadır. Karşıdan bakıldığında adeta pamuk gibi görünen bu eşsiz yapı, eski Bizans ve roma dönemlerini güzel bir şekilde yansıtmaktadır. Tepe kısmında Hierapolis adında antik kenti bulunur. Bu kentteki Bizans kalıntıları size tarihi açıdan da turistik bir mekan izlenimini verir. Kral yolunda yürümekten ayrı bir tat alırsınız. Pamukkale’nin alt kısmında yapay bir göl uzanır. 
Bu gölün etrafı piknik yapmak isteyen insanlarla doludur. Pamukkale’yi gezerek acıkan insanlar burada soluklanıp, yemeklerini yerler. Ayrıca Pamukkale’deki antik havuz turistlerin oldukça ilgisini çeker. Pamukkale’ye giriş ücreti 20 TL’dir. Müze kartı ile de Pamukkale’yi ücretsiz gezme imkanına sahip olursunuz. Pamukkale'de gezilirken mutlaka ayakkabıları çıkarmanız istenir. Böyle doğal bir güzelliğin yapısının bozulması istenmez. Kararmaya çok müsait olan, beyaz alanlar bekçiler tarafından güzel bir şekilde korunmaya alınmıştır. İnsanların son zamanlarda Pamukkale’nin tarihine önem vermedikleri ve çöpler ile etrafı kirlettikleri gözlemlenmiştir. 
Duyarlı olmak ve turizm değerlerimize sahip çıkmak asıl görevimiz olmalıdır. Pamukkale dünyada eşi benzeri olmayan bir yapıdır. Bu yapının doğal güzelliğini kaybetmemesi adına, gidildiğinde dikkatli davranılmalıdır. Yapısı daha fazla bozulmadan, insanoğlunun burayı da tahrip etmeden, bu beyaz cenneti görmek için acele etmelisiniz. 
Bİr önceki yazımızda turistik bir yer olan Bolu Gölcük  hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

0 yorum :

Yorum Gönder

Gezilecek Yerler