Beylerbeyi Sarayı
22:58

Beylerbeyi Sarayı

İstanbul Boğazı’nın Anadolu Yakası kenarında Üsküdar ilçe sınırları içinde bulunan Beylerbeyi Sarayı, bulunduğu Beylerbeyi semtiyle aynı isme sahiptir.
Dönemin Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz tarafından 1865 yılında yaptırılan Beylerbeyi Sarayı, Boğaz’ın parlayan simge yapılarından biridir. İstanbul’da kahvaltı yapılabilecek yerilerin başında gelen Boğaz’a nazır manzarasıyla insanı büyüleyen mekan, sizler, Boğaziçi Köprüsü’nün Anadolu Yakasının altında beklemektedir.
Beyaz taşlarıyla ışıldayan Beylerbeyi Sarayı’nın yapımında 5000 işçi çalışmış olup, 2500 metrekarelik alan üzerinde bulunmakta ve çevresi erozyondan korunması için setlerle doludur. Uygun fiyata kahvaltı yapabileceğiniz yerde isterseniz yapının içine girip dolaşabilirsiniz. Dolaşmanız sırasında sizlere rehberler eşlik edecektir.
Sultan Abdülaziz’in deniz sevdası nedeniyle yapı içindeki tavan desenlerinde denizle ilgili figürler görmek  mümkün. Deniz kenarında bulunan 100 metreyi aşkın uzunluğundaki limanı ve bahçesindeki havuzuyla, yeşil ve mavinin buluştuğu muhteşem yapı olan Beylerbeyi Sarayı’nı gezmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 5 lira, yabancı vatandaşlar 10 lira vermekleri gerekmektedir. Beylerbeyi Sarayı’nın sadece bahçesinde bir gezi yapmayı planlıyorsanız 1 lira ücrete tabii tutulacaksınız.
Müzekart uygulamasının geçmediği 09:00-17:00 saatleri arasında açık olan saray, yılbaşı ve dini bayram günlerinin 1. Günlerinde ziyarete kapalıdır. Beylerbeyi Sarayı’na Avrupa Yakası’ndan gitmek için Boğaziçi Köprüsü’nden geçtikten sonra ilk sağdaki sapaktan 400 metre gitmeniz gerekmektedir.
Toplu taşıma aralarıyla gitmek isteyenlerse, Üsküdar’dan Beykoz istikametine doğru giden 15 ile başlayan hatlara binebilirler. Ortaköy Camii’nin karşısında Dolmabahçe Sarayı’nın çaprazında bulunan bu büyüleyici yapıya Üsküdar’dan 20 dakikalık sahil yürüyüşü  sonucunda da ulaşabilirsiniz. Uzunluğu 65 metre uzunluğunda olan Beylerbeyi Sarayı’nda 26 oda, 6 salon bulunmaktadır.
Bu salonların en görkemlilerinden biri Mavi Salon’da fotoğraf çekimine izin verilmemektedir. Sevdiğiniz kişilerle muhteşem bir mimari ve tarihsel yapı ile manzara içinde hoş vakit geçireceğiniz Beylerbeyi Sarayı, birçok İstanbullu’nun köprüden üstünden geçmesine rağmen merak edip gitmediği yer olsa da ilk fırsatta gitmeniz gereken yerdir.

0 yorum :

Yorum Gönder

Gezilecek Yerler