Hidiv Kasrı
20:14

Hidiv Kasrı


İstanbul’un Beykoz sınırları içerisinde bulunan Çubuklu semtinin yukarısında bulunan Hidiv Kasrı İstanbul’da kahvaltı yapıp, yemek yiyebileceğiniz tarihi yapılardan biridir.
Dışarıdan şato görünümünü andıran yapı, saray yavrusu olarak günümüze gelmiştir. Türkiye’de ilk elektrik tesisatını kullanıldığı yapı olma özelliğini taşıyan Hidiv Kasrı, 1907 yılında İtalyan bir mimar tarafından yapılmıştır. Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılan Kasır, yaptıran kişi hidiv olması sebebiyle Hidiv Kasrı olarak isimlendirilmiştir. 

Şimdiler ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen yer, özellikle hafta sonlarında büyük kalabalığa ev sahipliği yapmaktadır. Asırlık ağaçların oluşturduğu geniş Çubuklu Korusu içinde yer alan Hidiv Kasrı muhteşem boğaz manzarasına sahiptir. İstanbul Boğazı'na hakim görüş açısına sahip olan yerin karşısında, Avrupa Yakası'nda Emirgan Korusu ve İstinye semtleri yer almaktadır. Hatta bahsi geçen yerlerden Hidiv Kasrı'na bakılınca buranın neresi olduğunu bilmeyen kişi şatoya benzetebilir.

Toplantı, organizasyon ve düğün gibi etkinliklerin de gerçekleştirilebildiği mekan özellikle Pazar günü kahvaltıları için eşsiz bir yer. 
Hidiv Kasrı, uygun ücrete harika manzara eşliğinde, doğayla iç içe iyi kalitede bir kahvaltı yapmak için gidilesi bir yer. 27 lira karşılığında açık büfe kahvaltıdan yararlanabilirsiniz. Çubuklu Korusu’nda yürüyüşe veya koşuya çıkabilir temiz havasından yararlanabilirsiniz.

Hidiv Kasrı’na gitmek için Üsküdar’dan kalkan 15, Kadıköy’den kalkan 15F, Ümraniye’den kalkan 11H, Hekimbaşı’ndan kalkan 15TY numaralı otobüslere binip Kanlıca durağı’nda indiğiniz vakit ilk sağ ve ilk sondan döndükten sonra karşınıza çıkan sağlan yokuşu tırmanmanız gerekmektedir. Yaklaşık 10 dakikalık yürüyüş sonrasında Hidiv Kasrı’na varabilirsiniz. Özel araçla gidecek olanlar ise Beykoz’a doğru sahil yolundan gidip, Kanlıca’yı geçtikten sonra Kanlıca’nın sırtlarında bulunan Hidiv Kasrı’na ulaşabilirler.

Anadolu Yakası’ndan gelenler köprüden önceki son çıkış olan Kavacık’tan saparak, Avrupa yakasından gelenler ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü geçtikten sonra ilk çıkıştan çıkarak Kavacık’a ulaşıp sahil yoluna inmeliler. Türkiye'de ilk asansör kullanılan yerlerden biri olan Hidiv Kasrı'ndaki kuleye çıkmak için merdivenleri kullanarak 5 kat yukarı çıkmanız gerekmektedir. Konum bakımından şehrin göbeğinde yer alan bu güzide yer ağaçların arasına saklanmış saklı bir bahçe görüntüsü vermektedir. İstanbul’un tarihi dokusu ve doğal güzelliğinin aynı anda yansıtıldığı yer olan Hidiv Kasrı’na mutlaka gitmelisiniz.

1 yorum :

Gezilecek Yerler