Kapalı Çarşı
19:01

Kapalı Çarşı

Dünya üzerindeki en eski ve kapalı alandaki en büyük çarşılarının biri olan Kapalı Çarşı İstanbul’un Eminönü semtinde bulunup, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisine maruz kalmaktadır.

Bu ilgi zaman zaman İstanbul gibi kalabalık bir şehrin nüfusunun 20’de 1’i olan 500 bin civarında kişi tarafından ziyaret edilmesine kadar çıkmaktadır. İstanbul’un fethinden sonra 1461 yılında inşa edilmiştir. Labirenti andıran 66 adet sokağıyla büyük bir alana konumlanmıştır. İstanbul’a ilk defa yolu düşenler için ilk görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Alışveriş yapmasanız dahi Kapalı Çarşı’nın atmosferine tanıklık etmelisiniz.
Genelde Mısır Çarşısı’yla ulaşımının daha karışık olması sebebiyle karıştırılan Kapalı Çarşı’ya gitmek için Kabataş Zeytinburnu arasında hareket eden tramvaya binerek Beyazıt Kapalı Çarşı Durağı’nda inmelisiniz. Ardından Beyazıt Camii’nin karşısında bulunan Kapalı Çarşı’nın girişine yürüyerek varabilirsiniz.

Osmanlı Devleti döneminde ülkenin en önemli finans merkezi konumunda bulunan Kapalıçarşı günümüzde bu özelliğe de sahiptir.
İçinde 4 bine yakın dükkanı barındıran Kapalı Çarşı İngilizcesiyle Grand Bazaar altın ve döviz piyasasının en önemli yerlerin biridir.
Kuyumcu ve mücevherat satan dükkanların çoğunluğu oluşturduğu Grand Bazaar’da tarihi ve hediyelik eşyalar, halılar, takılar satılmaktadır. Özellikle çeşit bolluğu ve fiyat uygunluğu nedeniyle yerli ziyaretçiler buraya altın ve benzeri takı almak amacıyla gelmektedir.

Yabancı turistler ise İstanbul şehriyle alakalı bir hediyelik eşya arayışındadır burada.
İstanbul’un simge yerlerinden biri olan ve birçok şiir, film gibi sanat eserlerine konu olan Kapalı Çarşı yıllardır ziyaretçilerini büyülemektedir.

Sokaklarında yön bulma becerinizi test edebileceğiniz ve büyük ihtimal kaybolabileceğiniz çarşı, çok çeşitli ırktan olan insanların mahşer yerinde toplandığı kalabalığı andırmaktadır.

Bu kadar çok ziyaretçisi olmasına rağmen İstanbul’da yaşayıp henüz kendisiyle tanışmamış insanların varlığı da oldukça fazladır. Buna rağmen İstanbul Mobese Kameraları'ndan Kapalı Çarşı'yı oturduğunuz yerden canlı izleyebilirsiniz.

İstanbul’da artan alışveriş merkezi furyası karşısında dimdik ayakta kalan Kapalıçarşı, alışveriş yapılacak ve İstanbul’un tarihi dokusunun incelenebileceği yerlerden olması sebebiyle mutlaka gitmeniz gereken mekanlar arasındadır. Eğer İstanbul'a yolunuz düşer veya İstanbul'da olup burayı görmemişseniz gezi listenize ekleyin.

2 yorum :

  1. kapalı çarşı kesinlikle gidilip görülmesi gereken bi yer muhteşem olduğu kadar insanı anti depresif bir havaya büründüren mimarisi içinde kendinizi kalabalık içinde yalnızlık yalnızlık içinde kalabalık bir düzende bulacaksınız pişman olmayacaksınız

    YanıtlaSil
  2. Kapalı çarşı tarihin kokusunu barındıran bır yer :)

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler