Sümela Manastırı
11:01

Sümela Manastırı


Sümela Manasıtırı insanoğlunun yapabileceklerinin kadar olduğunu gösteren harika bir yapıttır. Trabzon'a yolunuz düşerse mutlaka görmelisiniz. Trazbzon,’a bağlı Maçka ilçesinde bulunmaktadır. Trabzon şehir merkezinden kalkan özel minibüslerle Sümela Manastırı’nın bulunduğu yere ulaşabilirsiniz. Sümela Manastır’ı etrafında hiçbir yerleşim yeri yoktur. En yakın yerleşim yeri Maçka ilçesindedir, o da birkaç km geride kalır.
Minibüsten indiğiniz vakit sizi hırçın derelerin kayalara çarptıklarında çıkarttıkları sanki zevk sesleri karşılar. Oraya kadar gitmişseniz iş daha bitmemiştir. Şuanki insanoğlunun ulaştığı teknoloji sizi dağın eteklerine kadar getirebilir. Bundan sonra söz sizde olacak ve 20-30 dakikalık zorlu tırmanışla manastırın bulunduğu dağa tırmanacaksınız. Biraz mızmızlansanız da zamanında insanların ibadet yeri yapmak için bu kadar zahmete katlandığını imkansızı başararak neredeyse 90 derece dik duran yamacın köşesine yapı inşa ettiği aklınıza gelince günümüz insanlarının ne kadar nankör, tembel olduğunu düşünüp kendinizin de böyle olduğuna kanaat getireceksiniz. 

Neyse 20 dakikalık (gençseniz) zorlu tırmanış bitti ve o insanoğlu harikasının içine gireceksiniz. Malesef göreceksiniz ki duvarlarda partnerinin ismini yazan insanların yazılarını, toplasan bir köyün 10 da 1'inin tanımadığı ama kendini ünlü zannedip bir gazla yazılmış başta sıfat ve sonda isim olarak kombinasyonu oluşturulmuş tanımlar. Bütün bunlara sırt döndüğünüz vakit, karşınızda size komşuluk yapan dağların tepelerini göreceksiniz. Sümela Manastırı’na giderken yiyecek, içecek hazırlığı yapıp gitmenizi öneririm. Uzungöl gibi Trabzon seyehatinizde uğramadan dönmemeniz gereken yer olan Sümela Manastırı doğal ve yapay güzelliklerin merkezidir. 
Manastırın bulunduğu tepenin dibinde cafe tarzı işletmeler olsa da Sümela Manastırı’nın bulunduğu tepede herhangi bir şey alınabilecek bir şey yoktur.
Hep bir merak uyandırsa da karşıdaki dağın arkasında ne var diye, dönüş vakti geri gelecektir. Binbir zorlukla tırmandığınız yerlerden kolaylıkla aşağıya indikten sonra zamanınız varsa ordaki derelerin tadını çıkarın. Sümela Manastırı'na bir yaz günü gittiyseniz hele, en azından ayaklarınızı çıkarıp derenin serin sularıyla tanıştırın. Yada köşede uzanıp suların sesleriyle dinlenin, dağa tırmanırken kazandığınız yorgunluğu bu sayede def edin. 

1 yorum :

  1. sümelanın şifresi filminde suyu çıkmış manastırdır :) indir

    YanıtlaSil

Gezilecek Yerler