2004 yılı itibariyle resmen kış turizmine açılan, The Green Park Resort adlı 5 yıldızlı tesisin hizmete başladığı toplam 42 km uzunluğunda 15 pistin bulunduğu bir kayak merkezi.
İstanbul’a yakınlığı nedeniyle günübirlik gidilebilecek bir mekan.
İstanbul’a 100 km, Ankara’ya 320 km, İzmit’e 15 km mesafe uzaklıkta. Maşukiye -
Kartepe arası 17 km mesafede. İstanbul’dan ulaşım; TEM otoyolundan İzmit istikametine gidiliyor, İzmit doğu gişelerinden sonra Adapazarı istikametine dönün.
Sapanca ayrımından girdikten yaklaşık 6 km sonra Maşukiye’de olacaksınız. Tabelaları takip ederek Maşukiye’den
Kartepe’ye ulaşabilirsiniz. İstanbul Maşukiye arası yaklaşık 1.5 saat sürmekte.
Otobüs ile ulaşım için; İzmit’e gelen otobüs firmaları ile İzmit otogarına gelmeden İzmit şehir merkezinde inip Maşukiye minibüsleri ile ulaşmanız mümkün. Tesise ait açık ve kapalı otoparklar mevcut. Otopark ücreti 5 tl.
Kartepe’ye çıkarken birkaç farklı noktada kayak takımı kiralayacağınız gibi otelin içinde de kiralama imkanınız var. Fakat sizlere tavsiyem bu ekipmanları Maşukiye’den almanız. Pazarlıkla çok daha uygun fiyata kiralayabilirsiniz.
Tesiste dolap kiralama ücreti 20 tl. Haftasonu sınırsız telesiyej ücreti 80 tl. Bir tur bilet fiyatı 5 tl. 5 farklı alanda teleferik hizmeti veriliyor. Telesiyeje binip bulutların üzerinde bir yolculukla Geyik Alanı tesisine gitmeniz yaklaşık 10 dakika sürüyor. Yalnız bunun fiyatı diğer teleferiklere göre biraz daha pahalı.
Kişi başı 25 tl.
Geyik Alanı’nda zirve noktasındasınız, sis yoksa eğer harika bir manzara var etrafınızda. Burada bir tesis de mevcut, sıcak içeceklerinizi içerken bir yandan da karla kaplı doğa harikasının tadını çıkarabilirsiniz.
Sapanca Gölü’ne hakim aynı zamanda. Tekrar telesiyeje binerek dönmeniz gerekiyor. Yalnız telesiyejler kapalı olmadığından, soğuk havayla sürekli temas halinde olacaksınız. Zaman zaman -20 yi bulan hava sıcaklığını göz önünde bulundurarak çok sıkı giyinmenizi tavsiye ediyorum. Yanınızda mutlaka kar maskesi, şapka, kar gözlüğü bulundurun.
Kartepe'de bulunan telesiyejler, manzarayı 20-30 metreyi bulan yükseklikten seyretmenizi sağlasa da güvenlik açısından çok sakıncalı bulduğumu belirtmeliyim. Telesiyejden sorumlu güvenlik görevlileri çok ilgisiz ve gerekli bilgilendirme yapılmadan bindiriliyor insanlar telesiyejlere. Telesiyejin arka kısmında bulunan korunağı görmeden önü açık bir şekilde gitmek durumunda kalan bir hayli insan düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
Bunun yanı sıra tesiste bir de kızak kayma pisti var, bu piste gidebilmek için telesiyej kullanmak gerekmiyor. Tek veya çift kişilik bir kızağın saatlik kiralama bedeli 20 tl. Burası da son derece tehlikeli bir mekan. Tepeye çıkmak 10 dakikayı alıyor, burada bir teleferik sisteminin olmaması büyük eksiklik.
Kayarken yukarı çıkanlara çarpmak çok olası. Bu da bazı yaralanmalara davetiye çıkarabilir doğal olarak.
Kayak pistleri de acemiler için çok tehlikeli. Pistlerde kaymasını bilene rastlamak çok zor. Çok sayıda çocuk ve acemilerin olması da kayak yapmayı zorlaştırıyor. Pistler özellikle acemiler için çok tehlikeli geçişlere sahip. Korunaklar yok denecek kadar az. Pist yapımında yeterli önlemlerin alınmadığını söylemek mümkün.
Kayak yaparken her an bir ağaca yapışabilirsiniz, ya da kendinizi uçurumdan aşağı süzülürken bulabilirsiniz. Artıları olduğu kadar eksilerin de bolca bulunduğu bir mekan
Kartepe. Günün en keyifli tarafı; dondurucu soğukta yapılan bir çok eğlenceli aktiviteden sonra tesisin giriş kısmında bulunan kafelerde sucuk-ekmek yemek olsa gerek.
Kartepe'de yemek fiyatları da tesisin genelinde olduğu gibi standartların bir hayli üzerinde. Tesiste sucuk ekmek 15 tl. Yabancı içecekler ise bir hayli pahalı. Otele gidiş yolu üzerinde bulunan küçük tesislerde, kayak merkezinin yanındaki tesislerden çok daha uygun fiyata yemek yiyebilir, közde pişirilen Türk kahvenizi yudumlarken bir yandan da kocaman sobanın etrafında ısınabilirsiniz. İstanbul'a yakınlığı nedeniyle kayakçıların çokça tercih ettiği yer olan Kartepe özellikle günübirlik turlar için vazgeçilmez bir yer.