Pages - Menu

Rumeli Hisarı

İstanbul'un Sarıyer ve Beşiktaş ilçelerinin sınırında bulunan sırtında Boğaziçi Üniversitesini yanında Aşiyan Mezarlığını bulunduran Rumeli Hisarı İstanbul'un Fethi sırasında karşısında bulunan Anadolu Hisarı'ndan çelik halat çekmek için yapılmıştır. Çarşamba günleri hariç tüm günler açık olan Rumeli Hisarı'nda 09:30 ile 16:30 saatleri arasında gezme imkanı bulabilirsiniz. 

İstanbul Boğazı'nın en dar noktasında inşa edilmiş olan Rumeli Hisarı, 30 dönümlük bir alanda bulunmaktadır. İnşatına 15 Nisan 1452 tarihinde Bizans'ı yok etmek için başlanan Dünya'nın en büyük kale burçlarına sahip olan Rumeli Hisarı 90 gün gibi mucizevi kısa bir süre içerisinde inşaa edilmiştir. İstanbul'un Fethi sırasında Bizans'a Cenevizler tarafından Karadeniz'den yapılabilecek yardımları engellemek için yapılan Rumeli Hisarı Hz. Muhammed ismini oluşturan harflerin şekliyle yapılmıştır.

Giriş ücreti 5 lira olan Rumeli Hisarı eşsiz boğaz manzarasının keyfinin çıkarılabileceği güzel bir yerdir. Yaz aylarında içerisinde konserlerin de yapıldığı bu devasa yapıtta gezerken dikkatli olmalısınız. Özellikle yükseklik korkusu olanlar Hisarı'ın duvarlarının üzerlerinde yürürken oldukça zorlanacaktır. Yaklaşık 60 cm genişliğinde bulunan merdivenlele 15 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyorsunuz fakat merdivenlerde herhangi bir koruma bulunmamaktadır. Hala şimdiye kadar düşüp ölen olmaması sevindiricidir. 

Yiyecek ve içeçekle girişlerin yasak olduğu Rumeli Hisarı'nın içersinde de herhangi bir kumanya satışı yapılmamaktadır. Cesaret edip çıkabileceğiniz en yüksek duvarlara çıkıp İstanbul Boğazı ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü izlemenin paha biçilemez olduğu Rumeli Hisarı'ını mutlaka görmelisiniz. Gidenleri tarihiyle İstanbul'un Fethi yıllarına götüren bu güzel yapıtta Osmanlı Devleti zamanında yapılmış olan çeşitli toplar da bulunmaktadır. 

Rumeli Hisarı'nın girişi sadece sahilde bulunmaktadır. Bu yüzden Rumeli Hisarı'na gitmek için Taksimden kalkan 42T, 40T veya Beşiktaş yönünden geçen 22RE, 25E ve  22 numaralı otobüslerle gidebilirsiniz. Rumelihisarüstü'ne gideyim de yürüyerek sahile inerim demeyin, 10-15 dakika yürümeniz gerekecek ve deniz seviyesine inip tekrardan Rumeli Hisarı içinde aynı irtifaya çıkacaksıız. Deniz kenarında olması sebebiyle güzel restoranarın yanısıra etrafında birçok kavhatı yapılabilecek yerler mevcuttur. Güzel bir haftasonu gidip görülmesi gereken şahane bir yerdir.

Kız Kulesi 3D Panoromik Tur


Kız kulesi'ne nasıl gidileceğini neler yapılabileceğini önceki yazılarımda anlatmıştım. Gidemeyenler veya gitmeden önce nasıl bir yer olduğunu merak edenler 3D panoramik turla gezebilirler. Salacak sahilini ve muhteşem İstanbul Boğazı manzarasını görebilir sanal boğaz turu yapabilirsiniz.
Kız kulesi'nden 4 ayrı noktadan panoromik görüntülere burdan ulaşabilirsiniz.