Pages - Menu

Rumeli Hisarı

İstanbul'un Sarıyer ve Beşiktaş ilçelerinin sınırında bulunan sırtında Boğaziçi Üniversitesini yanında Aşiyan Mezarlığını bulunduran Rumeli Hisarı İstanbul'un Fethi sırasında karşısında bulunan Anadolu Hisarı'ndan çelik halat çekmek için yapılmıştır. Çarşamba günleri hariç tüm günler açık olan Rumeli Hisarı'nda 09:30 ile 16:30 saatleri arasında gezme imkanı bulabilirsiniz. 

İstanbul Boğazı'nın en dar noktasında inşa edilmiş olan Rumeli Hisarı, 30 dönümlük bir alanda bulunmaktadır. İnşatına 15 Nisan 1452 tarihinde Bizans'ı yok etmek için başlanan Dünya'nın en büyük kale burçlarına sahip olan Rumeli Hisarı 90 gün gibi mucizevi kısa bir süre içerisinde inşaa edilmiştir. İstanbul'un Fethi sırasında Bizans'a Cenevizler tarafından Karadeniz'den yapılabilecek yardımları engellemek için yapılan Rumeli Hisarı Hz. Muhammed ismini oluşturan harflerin şekliyle yapılmıştır.

Giriş ücreti 5 lira olan Rumeli Hisarı eşsiz boğaz manzarasının keyfinin çıkarılabileceği güzel bir yerdir. Yaz aylarında içerisinde konserlerin de yapıldığı bu devasa yapıtta gezerken dikkatli olmalısınız. Özellikle yükseklik korkusu olanlar Hisarı'ın duvarlarının üzerlerinde yürürken oldukça zorlanacaktır. Yaklaşık 60 cm genişliğinde bulunan merdivenlele 15 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyorsunuz fakat merdivenlerde herhangi bir koruma bulunmamaktadır. Hala şimdiye kadar düşüp ölen olmaması sevindiricidir. 

Yiyecek ve içeçekle girişlerin yasak olduğu Rumeli Hisarı'nın içersinde de herhangi bir kumanya satışı yapılmamaktadır. Cesaret edip çıkabileceğiniz en yüksek duvarlara çıkıp İstanbul Boğazı ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü izlemenin paha biçilemez olduğu Rumeli Hisarı'ını mutlaka görmelisiniz. Gidenleri tarihiyle İstanbul'un Fethi yıllarına götüren bu güzel yapıtta Osmanlı Devleti zamanında yapılmış olan çeşitli toplar da bulunmaktadır. 

Rumeli Hisarı'nın girişi sadece sahilde bulunmaktadır. Bu yüzden Rumeli Hisarı'na gitmek için Taksimden kalkan 42T, 40T veya Beşiktaş yönünden geçen 22RE, 25E ve  22 numaralı otobüslerle gidebilirsiniz. Rumelihisarüstü'ne gideyim de yürüyerek sahile inerim demeyin, 10-15 dakika yürümeniz gerekecek ve deniz seviyesine inip tekrardan Rumeli Hisarı içinde aynı irtifaya çıkacaksıız. Deniz kenarında olması sebebiyle güzel restoranarın yanısıra etrafında birçok kavhatı yapılabilecek yerler mevcuttur. Güzel bir haftasonu gidip görülmesi gereken şahane bir yerdir.

17 yorum:

  1. Görülmesi gerekn tarihi mekanlardan biri.

    Bu arada post'tan bağımsız olarak... Umarım yazılarınıza bu şekilde devam edersiniz. Tarzı çok sevdim. İstanbul'u bitirmek tabi kolay değil ama umarım farklı yöreleri de kapsar ileriki yazılar.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel anlatmışsınız üstadım tek kelimeyle harika...Hem mekanı anlatmışsınız hem gidebilecekler için adres tarifi dikkat edilmesi gerekenler,nasıl gidileceği falan bir de resimleri koyunca samimi üslubunuzla dört dörtlük olmuş doğrusu üstadım...

    Okumaya değer yazılarınız,çok güzeller gezmiş gibi oldum bile...
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. o kadar güzel anlatmışsınız ki hayran kaldım. otobüs isimlerini not alıyorum teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Merdivenlerinde korkuluk yok. Şimdiye kadar nasıl kimse düşerek ölmedi ilginç. Ölen olsaydı haberlerde duyardık herhalde yada iyi gizlemişler. Yğkseklik korkusu olan dikkat etsin.

    YanıtlaSil
  5. Konser için pek uygun bir yer olarak düşünmüyorum. Oldukça küçük bir sahneye sahip. Turistik gezi için harika bir yer. Büyülüyici boğaz manzarası var. Yükseklik korkunuz yoksa ne mulu size. Doya doya gezebilirsiniz. Yükseklik korkusu olanlara tavsiyem korkuluk bulunmayan merdivenlere çıkma yanlışında bulunmasınlar.

    YanıtlaSil
  6. Yeni gelen zamla birlikte 5 lira oldu giriş ücreti. Bu fiyata boğaz manzarasını böyle güzel görecek bir yer bulamazsınız.

    YanıtlaSil
  7. arkadaslar ben ankaradan gelicem otobüs bogaziçi köprüsünden geçiyo esenler otogarına gidiyo acaba otogarda inip ordan servise felanmı biniyim yoksa köprüyü geçince felan inebilirmiyim taksiyle geçim nasıl mantıklı sizce bilen warmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köprüyü geçince inme ihtimaliniz pek yok. Çünkü tem otoyolunda esenlere kadar iniş noktası bulunmuyor. Esenlerde indikten sonra taksiyle Rumeli Hisarı'na geçebilirsiniz.

      Sil
    2. teşekkür ederim otobüs şirketinin servisi warmıs sarıyere gidicem dimi rumeliye gitmek için

      Sil
    3. Otobüs şirketinin servisleriyle Sarıyer'e gitmeniz yolu uzatır. Sarıyer'e giderken İstinye'de inip, ordan taksiyle de geçebilirsiniz.

      Sil
  8. istinyeden daha yakın yani direk rumelihisarının oraya yok galiba servis taksiyle kaç dakika istinyeden

    YanıtlaSil
  9. istinyeden biraz uzak gibi geldi ya

    YanıtlaSil
  10. etilerden dahamı yakın acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidebiliyorsanız etilerden de gidebilirsiniz. Biraz daha kısalır yolunuz.

      Sil
  11. Geçen hafta İstabul'a ilk kez gelen yurtdışından gelen arkadaşlarımı buraya getirdim. Çok beğendiler ve hayran kaldılar. Ben de onların vesilesiyle burayı ilk kez gördüm. Ben de hayran kaldım :) Mutlaka gidin görün.

    YanıtlaSil
  12. İstanbul un her bölgesinden Rumeli Hisarına nasıl gidebilecğinin adres tarifi için burayı kullanabilirsin
    http://www.orayanasilgiderim.com/istanbul/rumeli-hisari/

    YanıtlaSil